Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de opmerkelijke koraalriffen, de rijke visgronden, de Samen en de Russen en Finnen die hier leven.

Noorse koraalriffen

Over de koudwaterkoraalriffen in de fjorden is opvallend weinig bekend. Hierdoor weten wetenschappers niet hoe de gezondheid van de koraalriffen is. Bij schattingen wordt er van uit gegaan dat ongeveer 30 tot 50 procent van de Noorse koraalriffen zijn beschadigd of verloren gegaan. De belangrijkste oorzaak lijken sleepnetten van vissersschepen te zijn. Langzaam groeit het besef dat deze riffen niet alleen van groot belang zijn voor onderzoek en voor de genetische diversiteit, maar ook voor de visserij.

De afgelopen jaren heeft de Noorse overheid maatregelen getroffen om de koudwaterkoraalriffen te beschermen. In juni 2003 gaf het Wereld Natuur Fonds daarvoor de internationale 'Gift to the Earth Prize'. Deze prijs wordt uitgereikt aan overheden die zich inzetten voor het behoud van de natuur.

Rijkdom

'Mnemiopsis leidyi' jaagt op zoöplankton in de fjorden.
Vidar

Deze riffen zijn volgens geleerden de oorzaak voor de goede visgronden langs de Noorse kust. Duizenden verschillende levensvormen worden hier gevonden, zoals plankton, koraal, anemonen en verschillende soorten vissen en haaien. De meeste van deze soorten zijn aangepast aan het leven in het donker van de diepe zee en de bijbehorende grote druk.

Samen

De Samen (ook wel Sami genoemd) zijn de traditionele bewoners in het noordelijke deel van Scandinavië. Ze worden vaak Lappen genoemd, maar feitelijk is het een scheldnaam. De Samen werden jarenlang onderdrukt. Ze mochten hun taal niet meer spreken, niet meer zingen en kregen te maken met talloze andere beperkingen. Inmiddels mogen ze weer trots zijn op hun afkomst, wat een opleving van hun cultuur betekent. De jeugd leert weer de taal en neemt oude gebruiken over. Een ontwikkeling die door het toerisme wordt gestimuleerd.

Meer info:

Russen en Finnen

Maar hier leven bijvoorbeeld ook traditionele Russen en Finnen. Deze bonte etnische mix is bijzonder. Een goed voorbeeld is in de vallei van Signaldalen te horen. Daar wordt een Noors dialect gesproken dat duidelijk een zuidelijke oorsprong heeft. Het is een overblijfsel van zuidelijke kolonisten die zich hier aan het begin van de 19e eeuw vestigden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Noorse Fjorden: een Droomplek.

De Noorse fjorden worden vaak tot het mooiste landscap ter wereld uitgeroepen. Dit deel van Noorwegen is ideaal te combineren in een rondreis met de Lofoten en de Noordkaap.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Twee fjorden zijn tot Werelderfgoed uitgeroepen: Nærøyfjord en Geirangerfjord.
  2. Beklim de Prekestolen, Kjerag of talloze andere bijzondere rotsen voor een uniek utizicht
  3. De zomer is compleet anders dan de winter. Je moet ze eigenlijk beiden beleven.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Cruise door de vele fjorden op een oude veerboot. Beklim de Prekestolen. Zie de capriolen van BASEjumpers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.