Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Doen!

De Noorse Fjorden lenen zich voor allerlei activiteiten. Hieronder vind je een opsomming van de vele mogelijkheden. Soms overbekend, soms verrassend.

15. Zoek overledenen in het noorderlicht

Het poollicht laat zich zien.
Bada Bing

De Samen (of Sami) geloofden lange tijd dat je na je dood onderdeel werd van het noorderlicht. Het is nog steeds mogelijk de verhalen hierover te horen en ondertussen de lucht te verkennen.

Het wetenschappelijke verhaal achter het poollicht (of noorderlicht) is ingewikkeld. Het is feitelijk een immense massa geladen deeltjes. Die voortkomen uit explosies van de zon, maar omdat om de aarde een groot magnetisch veld zit worden de geladen deeltjes afgebogen. Deze komen in de arctische gebieden met grote snelheid de atmosfeer binnen. De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer.

De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing. Als de deeltjes botsen op zuurstof bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstof en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Cruise door de vele fjorden op een oude veerboot. Beklim de Prekestolen. Zie de capriolen van BASEjumpers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.