Spitsbergen - ijsberen in een Nederlands verleden

Mijn hoogtepunten

Het zien van een ijsbeer is toch wel een unieke gewaarwording

 • Op Spitsbergen komen de spannende verhalen van ontdekkingsreizigers tot leven. Hier droomde ik als kind al over. En, een speurtocht naar een ijsbeer is toch wel het absolute hoogtepunt. Vooral als je een wandeling maakt in de voetsporen van dit dier. Spannend, als je weet dat deze roofdieren mij van 30 km afstand al kunnen ruiken.

 • Ik word aangenaam verrast door een walrus die lekker ligt uit te buiken op een strandje. Al moet ik door het zand tijgeren om het te zien. En ik zie nog veel meer: Diverse robben liggen te zonnen op een ijsschots bij een gletsjer in de buurt. Grote kolonies zeevogels broeden hier in de zomer op de kliffen. Een waanzinnige ervaring in dit decor van spitse bergtoppen, drassige toendra en schuivende ijsplaten, waar ik vanaf een expeditieschip onderdeel van bent.

 • Wonderlijk. De zon gaat maar niet onder in de zomer. Mijn lichaam reageert als of ik een soort jetlag heb. Al kan ik dan wel 24 uur speuren naar een ijsbeer.

 • De gids vertelt over diverse expedities die hier startten om de Noordpool te bereiken. En dus zie ik overblijfselen van hangars waar ooit zeppelins van vertrokken. Ze vertellen de verhalen van de avonturiers in barre omstandigheden, die hun dromen probeerde waar te maken.

 • Een duik in het Nederlandse verleden op Spitsbergen is niet altijd even 'fris', maar toont wel aan hoe de mens de natuur vroeger zag (en soms nog steeds ziet).  Op veel plekken kun je aan land om de restanten van de blubberovens, die zijn overgebleven uit het tijdperk van de walvisvaart. Zoals Amsterdam eiland.

 • Jammer genoeg kan ik mijn grootste wens niet waar maken. Ik zou graag willen overwinteren zoals Willem Barentsz dat ooit deed op de toendra in een trappershut (pelsjagershut). En me even wanen in “Het Behouden Huys” en meer dan 400 jaar terug in de tijd duiken. Met misschien het Noorderlicht.

 • Een sledenhondentocht kan ook in de zomer, dus stap ik op. Ik racete op de toendra met een racekarretje achter de honden. Mijn blaffende vrienden staan al in de startblokken om los te gaan. De gids is bewapend met een groot geweer, want wie weet kom je naast rendieren en poolvossen ook nog wat anders tegen.

 • Spitsbergen in de vroege zomermaanden was in alle opzichten meer dan indrukwekkend. Vooral de hoeveelheid broedende vogels, de toendra in bloei en al het nieuwe leven was een feest. Maar het zat ook tegen. Het expeditieschip kwam vast te zitten in het ijs en dus kon ik niet rondom Spitsbergen varen. En kom ik ooit terug. Want ooit wil ik rondom Spitsbergen reizen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Spitsbergen: een Droomplek.

Spitsbergen (of Svalbard) is een unieke plek binnen Europa voor liefhebbers van wildernis. Per expeditieschip of te voet zoek je naar arctische dieren in een ruig landschap. Met ijsschotsen en Noorderlicht.

Top Drie Bezienswaardigheden:

 1. Spitsbergen is één van de beste plekken om ijsberen van dichtbij te zien.
 2. Speur naar andere dieren als walrussen, beloega's, walvissen en papegaaiduikers.
 3. Dwaal tussen ijsschotsen en geniet van het Noorderlicht.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Spitsbergen - ijsberen in een Nederlands verleden

Spitsbergen - ijsberen in een Nederlands verleden

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met ijsberen en walrussen. Vaar met een expeditieschip tussen de ijsschotsen. Verwonder je om het Noorderlicht.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.