Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Achtergronden

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, dat ook nu nog te zien is.

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. En één van de grootste natuurgebieden van Europa. Het park kent talloze bezienswaardigheden zoals de Grossglockner (of Groβglockner), wat de hoogste berg van Oostenrijk is met 3.789 m. En de langste gletsjer van de Oostalpen: de 9 km lange Pasterzengletsjer. Populair zijn ook de 380 meter hoge Krimml-watervallen, die behoren tot de grootste van Europa.

Gneis, gletsjers, meren, veel rotsblokken en almen, oftewel bergweiden. Het is in het kort het indrukwekkende landschap van Hohe Tauern. Met opvallende cijfers. Het park heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers met een totaal oppervlakte van 130 km2, 279 beken waarvan 57 gletsjerbeken, 26 grotere watervallen en volgens de laatste telling 551 bergmeren.

Hohe Tauern NP is het grootste beschermde gebied in de Alpen.

Het is een gebied dat roept om ontdekking. Tevens leven er in de Hohe Tauern meer dan 10.000 diersoorten. In Hohe Tauern leven talloze kleine en grote dieren. Die je ook wel tegen kunt komen. Zoals de populaire en guitige Alpenmarmotten, stoere steenbokken en lief uitziende gemzen. Hier lopen geen bruine beren meer, die zijn al lang hier doodgeschoten.

De Grossglockner bij zonsondergang.
Sanderovski & Linda
In het park leven een derde van alle in Oostenrijk levende planten. Waaronder de beroemde edelweiss, die door veel bezoekers in Hohe Tauern wordt gezocht. Een andere grotere attractie zijn de watervallen van Krimml. Deze worden met 380 meter vaak de grootste van Europa genoemd. Maar de Vinnufossen in Møre og Romsdal in Noorwegen is met 860 meter echt wel iets groter.

Het is het grootste beschermde gebied in de Alpen. Wildernis in optima forma: ruig, groots en vooral onbedorven. Met een bijzondere geschiedenis. Net als de rest van de Alpen is het ontstaan doordat een deel van de Afrikaanse plaat (waar heel Afrika op ligt) naar Europa schoof. En over de Europese plaat heen schoof.

Langzaamaan groeide de weerstand op de Europese plaat waardoor grote kreukels in het landschap ontstonden. En werd de ondergrond als het ware omhoog gedrukt, in dit geval was het de voormalige zee tussen Europa en het huidige Afrika. Nu nog worden fossielen uit die zee op duizenden meters hoogte gevonden.  

Door de diverse IJstijden zijn hier immense gletsjers ontstaan, de door hun gewicht van ijs de diepe dalen hebben uitgesleten. De 'almen' (of bergweiden) zijn ontstaan door de gletsjertong die over het landschap kroop. Hohe Tauern groeit nog steeds, maar die paar millimeters per jaar zie je niet. De erosie door wind, regen, sneeuw en ijs is tegenwoordig groter dan het groeiproces.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Hohe Tauern NP: een Droomplek.

Wandelen in Hohe Tauern Nationaal Park.  Het is een ideale plek voor liefhebbers van bergen, gletsjers en andere natuurfenomenen.  Met onder meer de Krimml-watervallen: één van de hoogste van Europa. Het is een populaire actieve bestemming voor Nederlanders op vakantie in Oostenrijk.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Gletsjers, watervallen en bergmeren in het grootste beschermde gebied in de Alpen.
  2. Dieren als steenbok, alpenmarmot en gems.
  3. De Grossglockner, gelegen aan één van Europa's mooiste wegen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Ideaal om te wandelen, fietsen tussen bergen, gletsjers en meren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.