Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Beschermd & Onderzoek

Hoe is dit immense gebied tot stand gekomen? En hoe wordt het beschermd? De vele gletsjers staan in grote belangstelling van wetenschappers, met name door de opwarming van de aarde. Maar er gebeurt meer.

Nationaal Park

Sinds 1981 is Hohe Tauern een nationaal park. Al in 1971 werden er plannen gemaakt, maar het duurde nog tien jaar voordat het officieel was. Het ligt in drie deelstaten: Salzburgerland, Karinthië (Kärnten) en Tirol (Süd-Tirol volgens de Oostenrijkers). Het grootste gedeelte ligt in het noordelijk gelegen Salzburgerland. Het natuurgebied is maar liefst 185.000 hectare groot, bijna 40 keer zo groot als Nationaal Park de Hoge Veluwe, dat slechts 5.000 hectare omvat.

Het nieuwe probleem: toerisme

Een foto maken op de Grossglockner Hochalpenstrasse hoort er bij.
e3000

In het begin was het vooral vechten tegen de boeren, die bang waren voor hun alpenweiden. Een groot deel van de almen behoren tot het park, maar de boeren mogen ze blijven gebruiken voor hun vee. Diverse grootgrondbezitters moesten hun beslissingsrecht opgeven. Tegenwoordig is er een ander probleem: toerisme. Of eigenlijk het geld dat de toeristen binnen brengen.

Elk jaar verschijnen er nieuwe plannen op tafel om bijvoorbeeld een lift over een berg aan te leggen. Meestal naar een van de vele gletsjers in het park, zodat iedereen dit natuurfenomeen goed kan zien. Inclusief hotel en restaurant, parkeerplaats en meer. Tot nu toe zijn alle plannen tegen gehouden, maar de druk op het park wordt groter, naarmate meer mensen het ontdekken.

Opwarming van de aarde

Hohe Tauern heeft 342 gletsjers. En allemaal zijn ze de afgelopen jaren drastisch kleiner geworden. Talloze stenen met daarop het jaartal tot waar de grens van het ijs destijds kwam, staan inmiddels midden in een vallei. Er wordt veel onderzoek gedaan door Oostenrijkse wetenschappers, die daarnaast ook hun ideeën voor de toekomst uitspreken. Waar je niet blij van wordt.

Roofvogels uitzetten

Een lammergier in het laatste daglicht.
Francesco Veronesi

In het Krumltal bij Rauris zijn sinds 1986 jaarlijks diverse jonge roofvogels uitgezet, nadat deze dieren lange tijd werden bejaagd. De boeren dachten dat de dieren hun vee aan viel. Inmiddels is de opinie veranderd. En is de lammergier, de grootste roofvogel van Europa, uitgezet. De vale gier is in Hohe Tauern een zomergast.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Hohe Tauern NP: een Droomplek.

Wandelen in Hohe Tauern Nationaal Park.  Het is een ideale plek voor liefhebbers van bergen, gletsjers en andere natuurfenomenen.  Met onder meer de Krimml-watervallen: één van de hoogste van Europa. Het is een populaire actieve bestemming voor Nederlanders op vakantie in Oostenrijk.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Gletsjers, watervallen en bergmeren in het grootste beschermde gebied in de Alpen.
  2. Dieren als steenbok, alpenmarmot en gems.
  3. De Grossglockner, gelegen aan één van Europa's mooiste wegen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Ideaal om te wandelen, fietsen tussen bergen, gletsjers en meren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.