Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Publiekstrekkers

Alpensteenbok, gems, marmot, steenarend en lammergier. Het zijn enkele van de dieren die voorkomen in de Hohe Tauern. En zich relatief gemakkelijk laten zien.

3. Alpenmarmot

engels: Alpine marmot latijn: marmota marmota
Een alpenmarmot in Hohe Tauern in Oostenrijk.
NPV Salzburg

De alpenmarmot is misschien wel het leukste dier van de Alpen. En hij wordt door toeristen met grote regelmaat gezien. Soms tot op enkele centimeters afstand, als de dieren gewend zijn geraakt aan mensen. Hij eet graag grassen, kruiden en zeggen (kruidachtige planten). Soms eet hij ook bloemen, net als onrijpe vruchten en wortels. De dieren zijn opvallend groot, ze kunnen 45 tot 55 cm groot worden. Alpenmarmotten leven in een familiegroep in een uitgebreid gangenstelsel, de uitgangen zijn vaak eenvoudig te zien. Een groep bestaat meestal uit twee tot twintig dieren. De belangrijkste dieren in de groep zijn het dominante paartje en hun nakomelingen van de afgelopen jaren.

Opmerkelijk is dat veel familiegroepen ook zwervers hebben, dit zijn dieren die geen vast leefgebied hebben. Bij gevaar laten ze korte, scherpe, fluitende alarmroepen horen. Een waarschuwing is diverse fluittonen, terwijl de groot gevaar slechts één toon te horen is. De dieren vluchtten dan snel in hun hol. In het hele gebied kom je ze zeker tegen. En hoor je hun schelle gil als je te dichtbij komt. Als je dan rustig wacht komen de dieren wel weer tevoorschijn. Ze kunnen zelfs wennen aan mensen, waardoor je heel dichtbij kunt komen. Alpenmarmotten op de Grossglocknerstrasse eten bijvoorbeeld uit de hand van toeristen.

  • 25%
  • 50%
  • 75%
  • 100%

Kans om dit te zien: 75-100%

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Hohe Tauern NP - Grossglockner en Krimml-watervallen

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Ideaal om te wandelen, fietsen tussen bergen, gletsjers en meren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.