Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Achtergronden

Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. Hier is onder meer Mozart geboren. De binnenstad straalt nu nog de rijkdom uit van destijds.

Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. Het is een barokke stad waar onder meer Mozart werd geboren. De binnenstad behoort tot het werelderfgoed van Unesco en straalt nu nog de rijkdom uit van destijds. Rijkdom die werd vergaard met zout, vandaar de naam.

De meest bekende componist aller tijden, Wolfgang Amadeus Mozart, is in Salzburg geboren. Hier groeide hij op en schreef op zijn kamertjeop zijn achtste zijn eerste muziek. Zijn geest waart nog rond door de 'stad met de vele torens'. Niet letterlijk, maar het café waar hij graag kwam is er nog. Net als de plekken waar hij zijn eerste muziek liet horen. En zijn ouderlijk huis aan de Getreidegasse staat er ook nog.

De meest bekende componist aller tijden, Wolfgang Amadeus Mozart, is in Salzburg geboren.

De inwoners van Salzburg noemen hun stad de mooiste en kleinste onder de wereldsteden. Het ligt tussen twee heuvels, die het centrum van de stad domineren; Mönchsberg (540 m) en Kapuzinerberg (640 m). Beide bergen zijn vanaf bijna elke locatie te zien. Ze bieden een buitengewone blik op de stad en zijn oases van rust.

Tussen de 'stadsbergen' ligt de 'Altstadt', of 'oude stad'. Deze wordt gedomineerd door de vele barokke torens en kerken. En de immense vesting Hohensalzburg. De torens laten duidelijk de welstand van de prins-aartsbisschoppen zien. De voormalige aartsbisschoppen worden dan ook nog steeds de 'grote genieters' genoemd.

Eén van de eenhoorns bij de ingang van Slot Mirabel.
Corno van den Berg
De tuin (of eigenlijk lusthof) die er bij hoort is ook nu nog weelderig, met talloze beelden. En fonteinen laten een intrigerend waterspel zien. De vesting torent boven de steegjes en pleinen van de stad uit. Het is het thuis van Cappucijner-monniken en is gebouwd tussen 1599 en 1605.

De stad Salzburg ligt aan de Salzach-rivier, op de noordelijke grens van de Alpen. Rond Salzburg liggen alpenweides, terwijl de dichtstbijzijnde bergpiek is de 1.972 meter hoge Untersberg. Hij ligt slechts enkele kilometer buiten Salzburg en is populair voor wintersport.

Ook net buiten de stad is de rijkdom te zien. Zoals bijvoorbeeld bij het beroemde Schloss Hellbrunn, dat bijna tegen Salzburg aan ligt. Het werd gebouwd tussen 1613 en 1619 door Markus Sittikus von Hohenems, voormalig prinsaartsbisschop van Salzburg. De naam komt van de heldere bron die er ontspringt.

Het was een zomerpaleis, met inmiddels beroemde grotten en fonteinen, die 'waterspelen' of 'Wasserspiele Hellbrunn' worden genoemd. Het paleis heeft overigens geen bed, iedereen ging terug naar Salzburg om te slapen. Tegenwoordig is een deel van het slot in gebruik als Salzburger Zoo, met veel dieren die je in de bossen en bergen van Oostenrijk tegen kunt komen.

Mozart omschreef zijn geboortestad als volgt: ,,Alles wat ik aan mooie streken gezien heb, is -voor mijn gevoel- maar heel weinig, vergeleken met het hemelse natuurschoon van Salzburg." Ietwat overdreven natuurlijk, maar het past wel bij deze kleine stad.

In Salzburg ligt het verleden voor het oprapen en voor iedereen is er wel een herkenningspunt. Is het niet Mozart, dan wel The Sound Of Music, de beroemde film uit 1965. Het verhaal speelde zich hier af en was gebaseerd op het leven van Maria von Trapp. En zelfs als klassieke muziek en musicals niet je ding zijn, zul je je hier vermaken.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Salzburg: een Droomplek.

Een stedentrip naar Salzburg is ideaal om te shoppen, de barokke architectuur te ontdekken of om Mozart te leren kennen. En het is ideaal als start voor een rondreis door Oostenrijk. En is goed te combineren met Wenen en Hohe Tauern NP.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De oude stad, met veel kerken, torens en een vesting
  2. Schloss Hellbrun, de buitenspeelplaats van aartsbisschoppen
  3. Het leven van Mozart, die hier werd geboren

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de barokke architectuur. Zie waar Mozart werd geboren en zijn eerste muziekstukken schreef. En ontdek Schloss Hellbrunn.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.