Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Beschermd & Onderzoek

De geschiedenis van Salzburg is bijzonder. Of eigenlijk meer de rijkdom die de stad lange tijd kende. Waardoor de cultuur floreerde.

UNESCO

Salzburg bij zonsondergang.
Corno van den Berg

In 1997 zette Unesco de oude binnenstad op de bijzondere lijst van Werelderfgoed. Met name het barokke stadscentrum met de vele gebouwen die uitgedost zijn met torens. Volgens Unesco zou de bijzondere mix van Noord- en Zuid-Europa en de rijkdom weleens de vonk voor Mozart's bijzondere werk kunnen zijn geweest.

Meer info:

Zoutmijn

Waar komt de ongekende rijkdom van Salzburg vandaan? Voor een groot deel door een zoutmijn in de nabijgelegen Dürrnberg. Het gaf niet alleen de stad haar naam, maar leverde Wolf Dietrich von Raitenau, één van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg, veel geld op. Het 'witte goud' werd al door de Kelten gewonnen, maar Wolf Dietrich moderniseerde de winning. De kunstliefhebber kon zo de stad haar barokke schoonheid geven. En het zout zorgde ervoor dat de stad nu nog in volle glorie te bewonderen is.

Wolfgang Amadeus Mozart

Bij het voormalige huis van Mozart.
Corno van den Berg

Wolfgang Amadeus Mozart (27 januari 1756 – 5 december 1791) was een zoon van componist en violist Leopold Mozart en Anna Maria Pertl. Hij werd geboren op de Getreidegasse 9 in Salzburg. De stad behoort tegenwoordig bij Oostenrijk, maar hoorde destijds tot het Heilige Roomse Rijk, na aanleiding van het Verdrag van Verdun (843 na Chr.).

Op 5-jarige leeftijd trad Mozart op aan de universiteit van Salzburg als danser in het Latijnse muziekdrama 'Sigismundus Hungariae Rex' van Johann Ernst Eberlin. In 1769 wordt Mozart benoemd tot concertmeester aan het hof van aartsbisschop Hieronymus von Colloredo van Salzburg. Het is dan voor het eerst dat Wolfgang solo optreed. Hij voelt zich in zijn geboortestad weinig gewaardeerd. Hij overleed in 1791 in Wenen en werd dus maar 35 jaar. Zijn dood is nu nog met raadsels omgeven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Salzburg: een Droomplek.

Een stedentrip naar Salzburg is ideaal om te shoppen, de barokke architectuur te ontdekken of om Mozart te leren kennen. En het is ideaal als start voor een rondreis door Oostenrijk. En is goed te combineren met Wenen en Hohe Tauern NP.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De oude stad, met veel kerken, torens en een vesting
  2. Schloss Hellbrun, de buitenspeelplaats van aartsbisschoppen
  3. Het leven van Mozart, die hier werd geboren

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Salzburg - Barok juweel aan rand van de Alpen

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de barokke architectuur. Zie waar Mozart werd geboren en zijn eerste muziekstukken schreef. En ontdek Schloss Hellbrunn.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.