Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Achtergronden

De geschiedenis van Wenen is rumoerig. Met opvallend veel machtswisselingen, maar ook ongekende groei. Met een grote rol voor het Habsburgse koningshuis.

Wenen is cultuur met een hoofdletter C. De Oostenrijkse hoofdstad verdrinkt bijna in de culturele hoogstandjes op het gebied van muziek, kunst en architectuur. Maar de stad aan de vaak gelauwerde Donau is ook vooral een rustpunt in de huidige hectische wereld. Waar de tijd stil heeft gestaan en termen als 'gemoedelijkheid' en 'zachtaardig' hand in hand gaan. Met overal invloeden uit de Romantiek, Gotiek en de Renaissance.

Wenen is een stad met een lange en rijke geschiedenis. Wetenschappers hebben achterhaald dat dit deel van Oostenrijk al sinds 5.000 jaar voor Christus is bewoond. Maar de eerste echte vermelding van een soort stad is rond 400 voor Christus. De Kelten vestigen zich rond de Donau, dat voor hen ideaal is voor landbouw en veeteelt. Zij ontwikkelen Noricum langzaam tot een grote nederzetting, ook al wordt de 'stad in wording' geregeld geplunderd door de Noordelijker wonende Germanen.

Overal in de stad staan nu nog beelden van eens beroemde inwoners van de stad.

De komst van de Romeinen brengt enige rust en daardoor pikt de stad wat mee van de opbloeiende Romeinse cultuur. Zij houden de Germanen op afstand. De stad heet dan Vindobona, maar behoort niet tot de belangrijkste Romeinse steden. Maar dit vruchtbare gebied blijft de inzet van diverse oorlogen. Waarbij uiteindelijk toch de Germanen overwinnen. Maar in 433 wordt de plaats compleet verwoest door de Hunnen. Waarna invasies van de Longobarden volgen. En van de Goten, Avaren en diverse Slavische stammen.

In de geschiedenis speelt Karel de Grote een grote rol. Tussen 791 en 797 leidde hij rondom Wenen diverse veldslagen. Het is de start van opnieuw een tijd van veel onlusten en oorlogen, waarbij Wenen lange tijd onder Beieren valt. In het bijzonder de Hongaren belegeren de stad geregeld. Van groei in de stad is nauwelijks sprake. Wel duikt voor het eerst een verwijzing naar de huidige naam op. In de Salzburger analen van 881 wordt gesproken over een veldslag bij Weniam. Wat later is verbasterd tot 'Wien'.

De entree van het Albertina.
WienTourismus / Günther Ezsöl
Veel geschiedenisboeken verhalen over de belangrijke rol van Hendrik II Jasomirgott. In de 12e eeuw verhuist hij zijn residentie van Klosterneuburg naar Wenen. En waardeert het gebied op; het markgraafschap wordt een hertogdom. Hij benut de strategische ligging (langs een belangrijke kruisvaardersroute) ten volle. De stad bloeit op. Zeker als een latere hertog, Leopold VI, de stad zowel stadsrechten, maar ook stapelrechten geeft. Wat doortrekkende kooplieden verplicht hun waren aan de lokale handelaren aan te moeten bieden.

Oorlogen blijven Wenen overspoelen. Met grote gevolgen. Zo sterft hertog Frederik II in 1246 in een gevecht met Hongaren. Hierdoor sterft het Babenberger-geslacht uit. En nemen de Habsburgers de macht over. Maar zoals het in de geschiedenis van Wenen hoort: ook hun lange regeerperiode verloopt niet zonder slag of stoot. Terwijl ook de Gotische bouw Wenen bereikt. Door al het geweld zijn opvallend veel gebouwen vernield of zijn er andere gebouwen voor in de plaats gebouwd.

Albrecht V zet Wenen voorgoed op de kaart. In 1438 wordt hij tot Roomse keizer gekroond, waardoor de stad langzaam de kern van het Roomse Rijk wordt. Maar pas toen aan het einde van de vijftiende eeuw Maximilan I de troon bestijgt bloeit de stad weer op. Muziek, kunst en wetenschappen worden gestimuleerd. De Renaissance doet zijn intrede in Wenen. Maar ook de Hollandse invloeden, al is daar tegenwoordig weinig meer van over. Maximiliaan trouwt in 1477 met Maria van Bourgondië, de erfgename van de Nederlanden en Bourgondië. Het 'strategisch huwelijk' is geboren, want daarna volgen nog diverse huwelijken die vooral het rijk ten goede komen.

De daaropvolgende eeuwen zijn desondanks onrustig. Wenen heeft, net als een groot deel van Europa, last van oprukkende Turkse troepen. Maar zoals zo vaak levert tegenspoed uiteindelijk ook weer voorspoed op. Vanwege de centrale ligging en de belangrijke rol van Wenen komen de paus, diverse Italiaanse staten en de Spanjaarden in 1683 Wenen te hulp. Maarschalk prins Eugenius Maurits van Savoye dwingt met een groot leger de Turkse troepen terug. Van Savoye leidt ook de strijd in de allesbeslissende Oostenrijks-Turkse oorlog van 1716 tot 1718.

Hierna volgt na een tijd van armoede en tienduizenden doden opnieuw een tijd van bloei. Het Habsburgse koningshuis verwerft Hongarije en een groot deel van Slovenië en Kroatië. De voormalige grensstad ligt ineens in het midden van een groot rijk. De stad groeit verder, al zijn er nog genoeg problemen. Keizer Franz I voegt tussen 1804 en 1806 alle Habsburgse koninkrijken en hertogdommen samen tot één keizerrijk. Hij is bij ons bekend door zijn huwelijk met hertogin Elisabeth, die wij (van de films) kennen als Sissi. De films geven goed aan hoe wij tegenwoordig kijken naar deze stad.

Wenen is ook bekend van het 'tijdperk van de helden', die ook wel 'Heldenzeitalter' wordt genoemd. Overal in de stad staan nu nog beelden van eens beroemde inwoners van de stad. Denk aan: Gustav Klimt, Johann Strauss (jr. en sr.), Franz Jozef I, Maximiliaan I, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Sigmund Freud. Hoezo, Wenen speelt een belangrijke rol voor met name kunst, filosofie en muziek?

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de Lippizaner Paarden trainen. Leer alles over Schloss Schönbrunn. Of maak kennis met Beethoven, Freud en Klimt.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.