Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over enkele belangrijke onderzoeken die in en rond Wenen plaats hebben. Daarnaast probeert de lokale overheid vooruitstrevend te zijn met energiebesparing.

Altaar van Verdun

Het wereldberoemde Altaar van Verdun.
Jürgen Skarwan

Het Altaar van Verdun uit 1181 behoort volgens kenners tot de mooiste Middeleeuwse meesterwerken ter wereld. Dit grafaltaar bestaat uit 51 panelen van verguld koper en emailwerk. Het kunstwerk is gemaakt door goudsmid Nikolaus (of Nicolaas) van Verdun. Opmerkelijk is dat hij één van de weinige kunstenaars uit deze periode is, waarvan geleerden de naam hebben kunnen achterhalen. Volgens de inscriptie op het altaar was het werk van 'Nicolaus Verdunensis'. Verdun was een bekende Romaanse edelsmid uit Lotharingen. Op het altaar zijn afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament te zien. Waarbij vooral de Tien Geboden centraal staan. Het altaar staat in het klooster van Klosterneuburg, dat dertien kilometer ten noorden van Wenen ligt.

Energieverbruik

Wenen is een van de steden die voorop loopt met het terug dringen van het energieverbruik en de schadelijke uitlaatgassen in de stad. In 1991 wordt Wenen lid van het Klimaatverbond. In 1999 worden de eerste grote stappen gezet om een daadkrachtige langetermijnplanning op te zetten. Wat resulteert in een soort handboek voor het gebruik van energie. Maar ook om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Voorwaarde is dat alle betrokken partijen samen werken om dit doel te bereiken.

Venus van Willendorf

Het wereldberoemde Venus-beeldje in het Naturhistorisches Museum.
Clare and Ben

Het is één van de meest opmerkelijke beeldjes ter wereld. Het gaat om de Venus van Willendorf, een ongeveer 24.000 tot 22.000 jaar oud vruchtbaarheidsbeeldje. Het slechts 11,1 centimeter grote beeldje werd in 1908 door de archeoloog Josef Szombathy op een paleolitische vindplaats bij Willendorf in der Wachau gevonden. Het is één van de vele archeologische vondsten uit het omliggende Donaugebied. Na de vondst zorgde het voor een sensatie onder wetenschappers. De Venus behoort tot de oudste beeldjes ter wereld. Maar er is zeer weinig bekend over de oorsprong, hoe het is gemaakt en wat de culturele betekenis er van is. Het beeldje is geen realistisch portret, maar een idealisatie van de vrouwelijkheid. Duidelijk is te zien dat alle vrouwelijke geslachtskenmerken overdreven zijn weergegeven. Mogelijk was het een vruchtbaarheidsbeeldje, maar verder onderzoek maakt mogelijk meer duidelijk. Het beeldje is te zien in het Naturhistorisches Museum in Wenen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Wenen - Erfgoed van Mozart, Freud, Mahler en Klimt

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de Lippizaner Paarden trainen. Leer alles over Schloss Schönbrunn. Of maak kennis met Beethoven, Freud en Klimt.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.