Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de bescherming van het landschap en bijvoorbeeld de vogeltrek. En over de problemen waarmee de Algarve kampt. Maar er wordt ook hard aan oplossingen gewerkt.

Vogeltrek in de Algarve

Een Europese flamingo in vlucht.
Ludovic Hirlimann

De Algarve is van groot belang als doortrekgebied en overwinterplaats voor veel vogelsoorten. Het grootste deel van de kust biedt rustplekken, alsook plekken waar de vogels voedsel kunnen vinden om weer op krachten te kunnen komen.

Met name het deel bij Faro biedt ruimte voor talloze vogels, waaronder veel waadvogels. In totaal zijn 437 soorten vogels gespot. Zoals steltlopers, kluten, wulpen, grutto's, Europese ooievaars, zwarte ooievaars, flamingo's, arenden, uilen, buizerds en zeekoeten.

Mix van kalksteen en schist

Kleurrijke rotsen, groen en het blauw van de zee en de lucht.
Corno van den Berg

De kliffen van de Algarve bestaan uit kalksteen (in het zuidelijk deel) en het relatief onbekende schist (in het westelijk deel). Wie goed oplet ziet de verschillen tussen de rotsen in het westelijk deel en die van de zuidkust. Ten noorden van Cabo São Vicente bestaan de rotsen vooral uit schist, een gesteente dat zo'n 350 miljoen jaar geleden werd gevormd.

Opmerkelijk is dat het ooit de bodem van een ondiepe zee was. Door enorme druk ontstonden er op het Iberisch schiereiland overal bergketens, waaronder ook de rotsen van Portugal. In het zuidelijk deel bestaan de rotsen uit het veel poreuzere kalksteen. Wat goed te zien is. Ook heeft de wind, zee en regen hier meer grip op.

Exotische versus endemische soorten

De hottentotvijg is mooi, maar erg schadelijk voor de bestaande flora.
Corno van den Berg

De hottentotvijg (carpobrotus edulis) stamt uit Zuid-Afrika. Deze vetplant neemt inmiddels hele delen van de kust over. En bedreigt daarmee de inheemse flora. Wat wij makkelijk herkennen is de kraaihei (l: empetrum nigrum), die op de rotsen groeit. Het zuidwestelijke gebied telt andere interessante en zeer zeldzame soorten.

Waar soms nog geen Nederlandse naam voor is: biscutella vicentina, diplotaxis vicentina, hyacinthoides vicentina, silene rothmaleri en plantago almogravensis. De twee laatste soorten waren volgens kenners uitgestorven, maar recent zijn weer enkele populaties aangetroffen. Andere fraaie soorten als de disteroos (cistus ladinifer) net als de kleinere cistus palhinha. Let ook op de peerlijsterbes (sorbus domestica) en de myrica faia.

Leegloop

Twee vissers in Sagres.
Corno van den Berg

Veel jongeren verlaten het platteland. Boerenbedrijven gaan failliet en veel landbouwgrond verandert weer in natuur. Dit is met name in het westelijk deel, wat toch al ruig is, aan de gang. Maar ook in Monchique en omgeving, waar kleine boerenbedrijfjes niet op kunnen boksen tegen de grote bedrijven uit het buitenland.

En het feit dat veel wijnflessen tegenwoordig een plastic dop hebben in plaats van een kurk kan weleens de doodsteek worden. Natuurliefhebbers zijn blij met de ontwikkeling. Volgens hen kunnen deze delen van de Algarve weer puur natuur worden, waar de bevolking en de toerist van kunnen genieten. De vele eucalypthusbomen in het noordelijk deel van de Algarve moeten dan nog wel verdwijnen. En ook in de visserij is een leegloop gaande. Er wordt hier nog veel met kleine vissersboten gevist, wat weinig lucratief is.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Algarve: een Droomplek.

De Algarve in Portugal is overbekend vanwege de zon, zee en strand. De beroemde gele en rode kliffen worden vaak de mooiste kusten van Europa genoemd. Waar je eenvoudig de drukte kunt ontvluchten. En uren kunt wandelen, fietsen of simpelweg van de ruige natuur kunt genieten. Met bijna het gehele jaar mooi weer en lekker eten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De vele ruige rotsen in rode en gele kleuren.
  2. De gele stranden en kraakhelder water.
  3. Het onbekende en rustige achterland.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Ontdek de 25 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel langs de kleurrijke rotsen. Proef verse vis. Ontdek de bossen in het achterland. Ga surfen of spot dolfijnen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.