Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Mijn hoogtepunten

In de vroege ochtend loop ik langs de kliffen in het westelijk deel.

De wind blaast hard, zeevogels zweven voorbij. Het pad volgt de kustlijn, enkele vissers proberen hun geluk met extreem lange lijnen. Verder is er niemand.

Het is voorjaar, de eerste bloemen laten zich zien. Waaronder diverse orchideeën, maar ook veel kustbloemen. De wandeling voert door de bossen met kurkeiken, pijnbomen en talloze andere bomen. Over de duinen naar een strand. Er is verder niemand. Dat de Algarve dit soort ruige plekken kent. Bijzonder.

Enkele badgasten kijken me vreemd aan terwijl ze voorbij lopen. Ik doorzoek de struiken achter het strand. Naar kameleons. Het is lastig, want de dieren zijn extreem goed gecamoufleerd. Na enkele tientallen minuten zie ik een vreemd beest op zijn gemak langs de takken kruipen. Hij ziet mij ook, maar is absoluut niet bang. Zijn ogen draaien alle kanten op; hij houdt mij in de gaten en speurt ook naar voedsel. Ik pak hem voor even op mijn hand. Een prachtdier waar bijna alle toeristen aan voorbij lopen.

Wie naar de Algarve reist komt al snel in aanraking met verse vis. Ik krijg talloze delicatessen voorgeschoteld. Waaronder intkvis met knoflook, maar ook gestoofde zeebrasem en talloze gegrilde andere soorten. Portugezen nemen de tijd voor de lunch, iets wat heel snel went. Zeker in een pittoresk restaurantje aan zee.

Een fietstocht door Ria Formosa laat goed de schoonheid van het gebied zien. De zon gaat langzaam onder, flamingo's scharrelen hun laatste voedsel bij elkaar, veel andere vogels zoeken een slaapplek voor de nacht. Een boer heeft zijn zoutpan zomerklaar gemaakt en berg zijn schep op. Zijn hond ligt languit in het laatste zonlicht, voor hem was de dag veel minder zwaar. Mijn observaties tonen het dagelijks leven hier.

De kurkexcursie is in het begin wat saai, maar gaandeweg besef ik dat er veel meer achter dit schijnbaar kleine onderdeel van een fles wijn zit. Met name de tijd voordat de schors van kurkeik eigenlijk goed bruikbaar is (43 jaar) verbaast me. Ik begrijp waarom bijna niemand meer nieuwe bomen aanplant. En waarom jongeren het maken van kurken voor wijn en champagne niet als goede baan zien.

Een aantal surfers wachten op hoge golven in het water. Het water valt over het strand en de zon reflecteerd het omliggende landschap er in. Een jonge surfer komt aanlopen. Zijn reflectie past naadloos in de omgeving. Een seconde later wast een golf het beeld weg.

Monchique is beroemd, net als het bronwater dat er vandaan komt. De bossen zijn voor een groot deel niet origineel meer, maar het uitzicht van de top wel. Het is ietwat bewolkt, maar ik zie de westkust en zuidkust goed. De jeepsafari gaat verder over onverharde paden, met een stop voor een proeverij van een sterke likeur en verse honing. De lokale boer voelt zich wat onwennig met de toeristen. Totdat ze zijn producten lekker vinden. Dan ontdooit hij.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Algarve: een Droomplek.

De Algarve in Portugal is overbekend vanwege de zon, zee en strand. De beroemde gele en rode kliffen worden vaak de mooiste kusten van Europa genoemd. Waar je eenvoudig de drukte kunt ontvluchten. En uren kunt wandelen, fietsen of simpelweg van de ruige natuur kunt genieten. Met bijna het gehele jaar mooi weer en lekker eten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De vele ruige rotsen in rode en gele kleuren.
  2. De gele stranden en kraakhelder water.
  3. Het onbekende en rustige achterland.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Algarve - Meer dan zon, zee en strand

Ontdek de 25 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel langs de kleurrijke rotsen. Proef verse vis. Ontdek de bossen in het achterland. Ga surfen of spot dolfijnen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.