Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Achtergronden

'De Witte Stad' kent een rijk en turbulent verleden. Met onder meer het tijdperk der Grote Ontdekkingen, waarbij Vasco da Gama een grote rol speelde.

Lissabon (door de Portugezen liefkozend Lisboa genoemd) is de kleurrijke hoofdstad van Portugal. In talloze boeken wordt het romantisch 'de witte stad' is genoemd. De stad ligt aan de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. De stranden van de Atlantische Oceaan zijn slechts enkele kilometers weg.

Het is een stad met een mooie geschiedenis, of eigenlijk meer een legende. Lissabon zou gesticht zijn door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de beroemde Odyssee. Verder is bekend dat hier rond 1.200 v.Chr. een handelspost van de Feniciërs ontstond. Volgens de geschriften veroverden de Romeinen de stad rond 200 v.Chr. Zoals meer in Europa gebeurde: toen het Romeinse Rijk uiteenviel, raakte de stad in verval.

Door Vasco da Gama begon hier de Portugese Gouden Eeuw.

De Moren kwamen rond het jaar 714, de stad bloeide op en werd weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was toen al-Ushbuna (ook wel al-Ishbunah). Een zeer onrustige tijd brak aan. Met talloze plunderingen en overnames.

Het was Koning Alfons I, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, die Lissabon veroverde. Hij deed dit op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140. Hij kreeg de hulp van kruisvaarders, waaronder Gilbert of Hastings, een Engelse monnik.

Eén van de uitkijkpunten in Lissabon.
Corno van den Berg
De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, zowel onder christenen als moslims. Zo werd de bisschop van de stad, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord.

Het tij keerde toen Vasco da Gama rond 1500 de zeeweg naar Indië ontdekte. Vasco de Gama na is Columbus de bekendste ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte Indië, maar met name de specerijen. Met name peper zorgde voor een revolutie in de Westerse wereld. En zette Nederland er onder meer toe om ook die kant op te gaan.

Door Da Gama begon de Portugese Gouden Eeuw: het tijdperk der Grote Ontdekkingen. De stad floreerde, onder meer het beroemde Mosteiro dos Jerónimos werd gebouwd. De tijd van Portugese ontdekkingen zie je nu nog terug in de bevolking. Veel inwoners komen oorspronkelijk uit voormalige koloniën als Brazilië, Kaapverdische Eilanden (Cabo Verde) en ook Angola en Mozambique.

Baixa is het eigenlijke centrum van Lissabon. Op 1 november 1755 vernielde een zware aardbeving (en de daaropvolgende tsunami en branden) grote delen van de hoofdstad. In dit deel van de stad bepalen rechte, brede straten en talrijke winkels nu het beeld. Maar gelukkig zijn andere delen van de stad nog bochtig, smal en vooral heel erg sfeervol. Waar de fado-klanken door de lucht zweven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Lissabon: een Droomplek.

Lissabon is ideaal voor een stedentrip. Of als tussenstop op een rondreis door Portugal. Shoppen, lekker eten, de vele musea en het strand. Wandel door de vele barretjes, smalle straatjes en geniet van het lekkere klimaat en het eten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De oude binnenstad; geboorteplaats van de fado.
  2. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos: Werelderfgoed van UNESCO.
  3. Het Oceanarium; één van de grootste ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Luister naar Fado, neem de beroemde Tram 28, verken het Hiëremonietenklooster en zie het graf van Vasco da Gama.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.