Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Beschermd & Onderzoek

Lissabon heeft een rijk verleden, dat spaarzaam wordt beschermd. Lees alles over fado, het werelderfgoed van UNESCO en de relatief onbekende Moren.

Fado

Twee bekende fado-artiesten spelen een vrolijk nummer in Lissabon.
Corno van den Berg

Fado is inmiddels een wereldberoemde muziekstijl, het is het melancholische levenslied in optima forma. De combinatie van zang en gitaar verhaalt vooral over het lot, waarbij de nadruk ligt op het noodlot. De term fado is afgeleid van het Latijnse fatum; dat lot (of beter gezegd noodlot) betekent. Fado is niet zo oud als vaak wordt gedacht. Fado is rond 1829 ontstaan in de arme wijken van Lissabon; Alfama, Bairro Alto en Mouraria. Naast Lissabon is ook het plaatsje Coimbra van groot belang geweest voor het bekend worden van Fado.

Opmerkelijk is dat fado begon als muziek uit kroegen en hoerententen. Volgens de verhalen was de eerste grote ster Maria Severa, dochter van een kroegbazin en prostituee in de wijk Mouraria. Een 'fadista', een liefhebber, was een dronkenlap, een landloper of een knecht. Door de gepassioneerde stijl kregen anderen ook oog voor de muzieksoort, zoals dichters en intellectuelen. Waardoor rond 1900 een omslag plaats vond. Fado werd respectabel. Tegenwoordig is een bezoek aan Lissabon niet meer compleet zonder dat je klanken op je in hebt laten werken.

Meer info:

De Moren

De Moren hebben een belangrijke rol gespeeld in Lissabon. De Moren was de benaming voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. Een volk dat dus ook delen van het huidige Portugal veroverde en er handelscentra liet floreren. Volgens geschiedkundigen waren de Moren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren.

De herkomst van de naam 'Moor' is omstreden. Sommigen denken dat het afstamt van het Semitisch woord Mahur dat 'wester' of 'westers' betekent bij de Semieten. Anderen herleiden naar een Grieks woord dat ook 'westen' betekent. Weer anderen verklaren het als een lokaal woord dat 'verblijfplaats' betekent. Volgens G. Camps werd deze naam aan de Berbers uit Afrika gegeven die niet onder de controle van de Romeinen vielen. De term 'Moor' betekent nu nog Marokkaan in het Spaans.

Meer info:

Werelderfgoed van UNESCO

Enkele bezoekers bij het Hieremonietenklooster in Lissabon.
Corno van den Berg

Lissabon heeft twee gebouwen op de prestigieuze lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëremonietenklooster), dat samen met het Torre de Belém (Toren van Belém) sinds 1983 op de lijst staat. De Toren werd gebouwd als een ceremoniële toegangsweg tot Lissabon, maar wel op een manier zodat het ook als verdedigingssysteem van de Taag zou kunnen dienen. Om onder meer het nabijgelegen klooster te beschermen.

Beiden zijn gebouwd in de bij ons relatief onbekende Manuelstijl. Die ook wel Portugese laatgotische stijl wordt genoemd. Deze stijl in het begin van de zestiende eeuw kent talloze architecturale versieringen. Wat opvalt is dat de decoraties bijna allemaal verwijzen naar de zee en naar de ontdekkingsreizen van Portugezen als Vasco da Gama.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Lissabon: een Droomplek.

Lissabon is ideaal voor een stedentrip. Of als tussenstop op een rondreis door Portugal. Shoppen, lekker eten, de vele musea en het strand. Wandel door de vele barretjes, smalle straatjes en geniet van het lekkere klimaat en het eten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De oude binnenstad; geboorteplaats van de fado.
  2. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos: Werelderfgoed van UNESCO.
  3. Het Oceanarium; één van de grootste ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Luister naar Fado, neem de beroemde Tram 28, verken het Hiëremonietenklooster en zie het graf van Vasco da Gama.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.