Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Mijn hoogtepunten

Bij aankomst vormen de diverse uitkijkpunten in de stad een goede kennismaking.

Zo zie ik hoe Lissabon gedrapeerd over de heuvels ligt. De zon schijnt, maar de bomen geven schaduw. Een wind waait over.

Een groepje jonge muzikanten geeft op een pleintje bij het vallen van de avond een liveshow weg. Juist niet voor toeristen, maar ergens op een pleintje achteraf. Het is duidelijk te horen de voormalige koloniën een grote invloed hebben op de muziek. Drums ondersteunen de sambaklanken en een danser en danseres gaan hartstochtelijk op in elkaar. Een man of twintig klappen enthousiast mee op het bonkende ritme. Dit is niet de hete zomer van Rio de Janeiro, maar van Lissabon.

Het Oceanarium is immens groot. Het is rond een van de grootste watertanks ter wereld gebouwd. Ik dwaal langs de vijf oceanen op aarde en hun bewoners. En ontmoet talloze bijzondere dieren, waaronder ook de dieren die in de Atlantische Oceaan voor Lissabon leven.

Ik neem Tram 28 en reis dwars door de stad. Heuvels worden genomen en talloze bezienswaardigheden komen voorbij. Af en toe stap ik uit, maar het ritje zelf is nostalgisch. De binnenkant van de tram is grotendeels van hout, de lokale bevolking maakt een babbeltje over het weer en toeristen laten hun fotocamera's niet met rust. Ik wel en kijk om me heen. Een relaxte manier om te reizen.

De voorafjes van tonijn, makreel en zeebaars strelen de tong. Het zijn slechts een van de smaakvolle visgerechten. Lissabon is beroemd om zijn verse sardientjes, inktvis en talloze andere zeevruchten. Die je bij een bezoek aan de stad eigenlijk wel moet proeven. En daar doe ik graag aan mee, elke dag weer.

Lissabon speelt een rol in her rijke zeevaarderverleden van Portugal. Het graf van Vasco da Gama is één van de tastbare overblijfselen uit de glorietijd van het land, dat ooit de zeeën beheerste. Het beeld boven op zijn tombe laat de ontdekkingsreiziger zien, waar heel Portugal trots op is.

Een man loopt het kleinste winkeltje van Portugal binnen. Hij wil nieuwe handschoenen, maar kan zich nauwelijks omdraaien. Op de kleine toonbank wordt zijn hand zorgvuldig opgemeten. Al snel heeft hij twee leren handschoenen die als gegoten zitten. Een uniek paar, want ze worden met de hand gemaakt. De verkoopster lacht: weer een tevreden klant. En dat ik (of een andere toerist) foto's maak is ze inmiddels wel gewend.

Voor een avondje Fado ga ik naar een achterafstraatje en kom in een soort gewelf. Een juist decor, maar vooral ook met een verbluffende akoestiek. Diverse zangeressen komen voorbij, die met wisselende intensiteit zingen. En met wisselend volume. Een man beëindigt de luistersessie met ingetogen, maar gepassioneerde nummers. De Portugese gitaar op de achtergrond maakt de beleving helemaal af. Het is niet raar dat alle bezoekers doodstil zitten te luisteren. Dat gebeurt hier vanzelf.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Lissabon: een Droomplek.

Lissabon is ideaal voor een stedentrip. Of als tussenstop op een rondreis door Portugal. Shoppen, lekker eten, de vele musea en het strand. Wandel door de vele barretjes, smalle straatjes en geniet van het lekkere klimaat en het eten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De oude binnenstad; geboorteplaats van de fado.
  2. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos: Werelderfgoed van UNESCO.
  3. Het Oceanarium; één van de grootste ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Lissabon - Portugal's parel aan de Taag

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Luister naar Fado, neem de beroemde Tram 28, verken het Hiëremonietenklooster en zie het graf van Vasco da Gama.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.