Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Achtergronden

Tsaar Peter de Grote bewonderde de rijkdom van West-Europa. Sint Petersburg moest dan ook een 'venster op Europa' worden. In de stad is nog steeds een Hollands tintje te vinden.

Sint Petersburg is de stad van Peter de Grote. Met een kort, maar rijk verleden. Het is de stad die de rijkdom van de tsaren toont, maar hier is ook de extravagante bouwstijl van de Russisch-Orthodoxe kerk te zien. Met beroemde musea als de Hermitage en het Russisch Museum. En, Sint Petersburg heeft nog steeds een Nederlands tintje.

Veel boeken beginnen hun geschiedenis over de stad op 27 mei 1703. Peter I, bij ons bekend als Peter de Grote, sticht de stad op die datum officieel. De tsaar doet dit omdat de stad Novgorod (een stad die 180 kilometer verderop ligt) in de decennia daarvoor zo goed als uitgestorven is geraakt. Hij laat de stad bouwen in de moerasdelta van de Newa-rivier.

Ook kijkt Peter de Grote rond in Zaandam en Amsterdam om ideeën op te doen.

Dit land was in feite eigendom van Zweden, maar zij zien het gebied als gevaarlijk en onbewoonbaar. Peter de Grote eist het land met harde hand op. Hij maakt van de stad de hoofdstad van het Russische Rijk van 1712 tot 1917, wanneer de Russische Revolutie uitbreekt.

De Grote bewondert alles wat met West-Europa te maken heeft, hij wil dan ook dat de stad een 'venster op Europa' wordt. In 1697 bezoekt hij met zijn gevolg onder meer de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij wil graag een Russische vloot opbouwen. Ook kijkt Peter de Grote rond in Zaandam en Amsterdam om ideeën op te doen. Onze Nederlandse vlag heeft Peter de Grote geïnspireerd, ook hij gebruikt deze driekleur als vlag. En ook de huidige Russische vlag heeft deze kleuren nog. De Grote wordt dan ook wel eens de 'Hollandse tsaar' genoemd.

Fontijnen vormen de ingang van het Peterhof Paleis in Sint Petersburg.
rodliam
Het gevolg is dat deze oostelijk gelegen stad een kenmerkende Westerse uitstraling krijgt. Opmerkelijk daarbij zijn de vele grachten, die bewust naar Amsterdams voorbeeld zijn gemaakt. Sinds zijn bezoek blijven er contacten tussen ons land en Sint Petersburg.

Een opmerkelijke groep wordt 'Rusluie' genoemd. Handwerkslieden en wevers uit het dorpje Vriezenveen in Overijssel vertrekken naar de Russische stad om een bestaan op te bouwen. In hun kielzog volgen kooplieden en meer gelukszoekers. Aan de Nevski Prospekt (de hoofdstraat) ontstaat een echte Hollandse wijk, inclusief textielwinkels en een gereformeerde kerk. De revolutie in 1917 doet veel tot Russen genaturaliseerde bewoners terug keren naar Nederland.

Peter de Grote staat bij ons te boek als een groot vorst, maar geschiedenisboeken verhalen ook over zijn keiharde hand. De bouw van de stad kost vele duizenden inwoners het leven, die als dwangarbeiders onder extreem zware omstandigheden moeten werken. In totaal is 18 jaar gebouwd aan de stad. Ook de oorlogen die hij door de jaren heen voert met talloze omliggende staten maken veel slachtoffers. Ook zijn bewind is streng; de gevangenissen puilen uit.

De stad wordt niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus. Petrus is de beschermheilige van de tsaren en ook van de stad. De stad heeft ondanks zijn korte geschiedenis talloze namen gehad. Destijds staat hij bij ons bekend als 'Sint-Pietersburg' wat de Russen over nemen door Sankt-Piter-Boerch te gebruiken. Al snel wijzigt deze in het Duitse 'Sankt-Peterburg'.

In 1914 veranderen de Russen de naam van de stad in Petrograd: Rusland is immers verwikkeld in een heftige oorlog met Duitsland. Tien jaar later wordt de stad vernoemd naar de inmiddels overleden Lenin: Leningrad. Uiteindelijk heeft het volk de definitieve naam aan de stad gegeven. In een referendum spreken zijn zich op 6 september 1991 uit voor de oude naam: Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg is vooral een stad voor kunstliefhebbers. Hier krijg je een bijzondere kijk in het Russische verleden en vooral de bijzondere mix tussen Oosterse en Westerse cultuur. De stad wordt vooral via een korte rondreis (of stedentrip) bezocht. Waarbij een gids bijna onontbeerlijk is. Al is het alleen maar om niets te missen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verdrink in kunst in de Hermitage. Ontdek het Vodka-museum. Zoek het Nederlands verleden. En winkel op de Nevski Prospect.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.