Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe de al eeuwenlang bestaande band tussen Nederland en Rusland (en dan met name Sint Petersburg) nieuwe impulsen krijgt.

Nederlandse stormvloedkering

Op satellietfoto's is al te zien hoe de stormvloedkering Sint Petersburg in de toekomst moet beschermen.
Google

Sint Petersburg kampt al eeuwen met het wassende water. De stad is relatief laag gebouwd en heeft last van bijzondere omstandigheden bij slecht weer. Wat volgens wetenschappers al meer dan 270 overstromingen tot gevolg heeft gehad. En dat voor een stad die iets meer dan 300 jaar bestaat. Twee keer gaat het goed mis, in 1824 dompelt een springvloed de stad compleet onder. Wat in 1924 nog eens gebeurt. De bewoners hebben leren leven met het water, maar angst voor een alles verzwelgende storm blijft.

Om het gevaar te keren is rond 1980 begonnen met de bouw van een 25,4 kilometer lange stormvloedkering. Sint Petersburg ligt in de Nevadelta, die maar net boven zeeniveau ligt. Maar er is nog een probleem. Ten noordoosten van de stad ligt het Ladogameer. Dat meer heeft maar één waterafvoer, het stroomt via de Nevadelta in de Nevabaai. En passeert daarbij de stad. Maar het echte gevaar vormt de baai, die als een soort trechter fungeert zodra de wind haar kop opsteekt. En bij westerstorm wordt het water richting Sint Petersburg gestuwd.

De Russen proberen eerst zelf in de baai een stormvloedkering te maken, maar stuitten op allerlei problemen. Waaronder ook milieuproblemen, onder meer met het rioolwater. De Nederlandse overheid belooft te helpen. Dus rukken de baggeraars van Boskalis, de adviseurs van DHV en de architecten van Koninklijke Haskoning uit. En worden de problemen langzaam maar zeker opgelost.

Nederlands Instituut

Een schilderij van Vincent van Gogh, de 'Promenade van Arles' uit 1889 in het Hermitage.
carulmare

Het Nederlands Instituut in Sint Petersburg vertegenwoordigt de Nederlandse universiteiten in het noordwesten van Rusland. Het instituut coördineert wetenschappelijke en educatieve programma's, maar stimuleert ook de studie van de Nederlandse taal. Het doet tevens onderzoek naar bijvoorbeeld de Nederlandse schilderijen in  de Hermitage. En denk daarbij aan diverse Van Goghs en Rembrandts. Het Nederlands Instituut is opgericht in 1997.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verdrink in kunst in de Hermitage. Ontdek het Vodka-museum. Zoek het Nederlands verleden. En winkel op de Nevski Prospect.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.