Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Publiekstrekkers

De Hermitage, de Opstandingskerk, de Izaäkkathedraal en het Peterhof Paleis. Maar ook de Hollandse Kerk en het Vodkamuseum. En veel meer.

10. Opstandingskerk (Bloedkerk)

lokaal: Tserkov Voskressenija
De Opstandingskerk is een kleurrijke kerk op een bijzondere plek.
Daneen Vol

Op 1 maart 1881 raakte tsaar Alexander II dodelijk gewond bij een aanslag. Precies op die plek liet zijn zoon (en opvolger) Alexander III de Opstandingskerk bouwen. Het gebouw wordt overigens niet als kerk gebruikt, hier worden vooral herdenkingsdiensten voor de overleden tsaar gehouden. Het ontwerp is van de architecten A. Parland en I. Makarov. Als voorbeeld voor het extreem opvallende gebouw stond de Moskouse Basiliuskathedraal, het kenmerk van het Rode Plein. De bouwwerkzaamheden duurden tot 1907. Het hoofdgebouw wordt bekroond met vijf kleurrijke koepels. Ernaast staat een klokkentoren met een vergulde koepel. Op de diverse gevels zijn mozaïekschilderijen te zien van de beroemde Russische sprookjesschilder Vasnetsov. Binnenin zijn de makers helemaal los gegaan. Talrijke mozaïeken worden afgewisseld met diverse soorten Italiaans marmer en Russische halfedelstenen. In totaal is op de binnen en buitenmuren een oppervlakte van 7500m2 met mozaïek bedekt. Het is niet verwonderlijk dat na een grondige restauratie hier het Museum van het Russische Mozaïek is gevestigd. Let op de schade uit de Tweede Wereldoorlog, die nog duidelijk zichtbaar is aan de buitenmuren.

Deel

Meer over deze droomplek

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Sint Petersburg - Tsarenstad met westers tintje

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verdrink in kunst in de Hermitage. Ontdek het Vodka-museum. Zoek het Nederlands verleden. En winkel op de Nevski Prospect.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.