Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Achtergronden

Tenerife is bekend als zonbestemming. Maar het biedt ook een kijkje in ruige verleden van de Canarische Eilanden. Ooit was dit het einde van de wereld.

Tenerife kent twee kanten. Het staat vooral bekend om het massatoerisme. Maar achter de vele stranden bevindt zich het ruige binnenland, met vulkanen, bossen, bergen en woestijnen. En de Pico del Teide, de hoogste berg van heel Spanje. Hierdoor is Tenerife ook het leefgebied van talloze bijzondere planten en dieren.

Iedereen kent de Canarische Eilanden, maar niemand kent ze echt. Dit is wel heel erg van toepassing op de Canarische Eilanden. Dat in de volksmond ook wel een synoniem voor een strandvakantie wordt genoemd. Met name door Tenerife. Maar de unieke ligging maakt het tot ook een ruig gebied, waar groen en ruimte de boventoon vieren. Een ideale plek voor een rustige en toch actieve vakantie dus.

De geschiedenis van de eilanden levert al decennialang een verhitte discussie op tussen geleerden.

Een mythische plek ook, want ooit was dit het einde van de wereld. Tot 1492 zijn de eilanden het meest westelijk gelegen stuk op de landkaarten. Natuurlijk zijn er wel verhalen over 'nieuw land', maar het is Christoffel Columbus die in dat jaar definitief bewijst dat de aarde niet plat is. Maar hij toont aan dat de wereld nog veel meer landen en volkeren telt.

De geschiedenis van de eilanden levert al decennialang een verhitte discussie op tussen geleerden. Dat een groot deel door vulkanen is ontstaan leidt geen twijfel. Dit is een 'hotspot', een breuk in de aardkorst, precies op de scheiding tussen twee aardplaten. Deze platen bewegen onafhankelijk van elkaar. Waardoor de 'hotspot' zich langzaam verplaatst van het oosten naar het westen. Daarom kun je op El Hierro en La Palma nog steeds vulkanische activiteit voelen. Onderzoek van stenen op de diverse eilanden ondersteunt deze theorie.

Door de jaren heen hebben erupties van vulkanen gezorgd voor 'nieuw land'. Wat je ziet zijn de pieken van vulkanische bergen. Elk eiland is feitelijk het gevolg van een of meerdere erupties. Met uitzondering van Fuerteventura en Lanzarote. Deze twee eilanden zijn van elkaar gescheiden door een zee-engte van maximaal 40 meter diep. En dus waarschijnlijk tegelijk ontstaan. En daarmee zijn deze twee het oudst en mogelijk 100 miljoen jaar oud. En dat terwijl bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria op zo'n 20 miljoen jaar oud zijn gedateerd.

Door de ligging en het klimaat herbergen de eilanden een opvallende planten en dieren. Met name de flora, de eilanden tellen meer dan 600 boom- en plantensoorten die alleen maar hier voorkomen. En, het is een flora die ooit ook in grote delen van Europa te zien was, maar door de laatste ijstijd (12.000 jaar geleden) voorgoed is verdwenen. Behalve op de Canarische Eilanden dus. Hier is het klimaat al miljoenen jaren hetzelfde. En niet alleen de ijstijd is aan de eilanden voorbijgaan, ook de nog altijd voortgaande woestijnvorming in het naburige noorden van Afrika is hier uitgebleven. Waardoor planten en bomen eenvoudig kunnen gedijen.

Vaak wordt gedacht dat de Canarische eilanden zijn vernoemd naar de kanarie, maar het is andersom. Dit diertje vliegt hier overigens nog steeds rond. Waarschijnlijk zijn de eilanden vernoemd naar een ander dier: de hond. Volgens de Romeinse geschriften van de beroemde Plinius de Oudere wordt er een expeditie naar de eilanden gestuurd. De Romeinen treffen op de eilanden grote groepen 'honden' aan. En in Latijn worden honden 'canis' genoemd.

De Romeinen vermelden overigens nergens iets over mensen die op de eilanden wonen. Maar recent onderzoek brengt aan het licht dat de Romeinen zelfs handel hebben gedreven met de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Rotstekeningen op diverse plekken en heuse piramiden zijn stille getuigen van deze mensen.

Zij worden hardhandig verdreven en vermoord door de Spanjaarden. Zij richten het eiland opnieuw in. En keken daarbij vooral naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld landbouw. Hun traditionele koloniale bouw is nu nog overal te zien. Het is één van de kenmerken van Tenerife. Waardoor het achterland van Tenerife zowel de ruige natuur als de rijke cultuur biedt.

Tenerife trekt al sinds het einde van de 19de eeuw honderdduizenden zonaanbidders, maar de laatste decennia hebben ook de natuurliefhebbers het ontdekt. Wandelen is hier erg populair, met name over de uitgedoofde vulkanen en door de diepe kloven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Ontdek de 38 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Spot walvissen en dolfijnen. Beklim de Pico del Teide. Ontdek de smaak van een 'guachinche' en slaap in een 'parador'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.