Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de eerste bewoners en het voortdurende onderzoek naar deze mensen. Ook is hier informatie over de werelderfgoederen op het eiland te vinden. Als ook over de bijzondere flora en fauna van Tenerife.

Werelderfgoed

Parque Nacional del Teide omvat de beroemde piek en het omliggende landschap van de vulkaan. Met 3.718 meter is de Pico del Teide de hoogste berg van heel Spanje. De laatste keer dat de Teide is uitgebarsten dateert uit 1798. Maar de naastliggende vulkaan is ooit veel hoger geweest. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden is daar de vreemd uitziende Canadas-krater ontstaan. De krater is 16 kilometer breed, waardoor de vulkaan nog veel groter moet zijn geweest. Deze vulkanen bepalen nu nog voor een groot deel het klimaat op Tenerife. Veel wolken blijven in het noorden hangen tegen de berg, terwijl dan vaak in het zuidelijke deel de zon schijnt. Wat ook een grote invloed heeft op de flora van het eiland.

San Cristóbal de La Laguna is een historisch stadje in het noorden van Tenerife. Het centrum van het stadje werd in 1999 toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoederen van de UNESCO. San Cristóbal de La Laguna was vroeger de hoofdstad van de Canarische Eilanden en telt nog veel huizen en monumenten uit de 16e tot en met 18e eeuw. Om de rust in het stadje te bewaren zijn sommige straatjes afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Guanchen

De opvallende Piramiden van Güimar.
Corno van den Berg

De naam Guanchen komt van Guanchinet, wat weer een samentrekking is van Guan (mens) en Chinet (Tenerife). De naam betekent dus 'mens van Tenerife'. Terwijl Chinet volgens sommige geleerden 'besneeuwde bergtoppen' betekent. Al zijn de wetenschappers nooit in staat geweest de taal van de Guanchen compleet te ontcijferen.

Tegenwoordig is Guanchen een verzamelnaam voor alle mensen die op de Canarische Eilanden tot de Spaanse verovering leefden. Waarschijnlijk zijn het afstammelingen van een Berbervolk uit Algerije. Hoe ze echter de paar honderd kilometer naar de Canarische Eilanden wisten te overbruggen is onduidelijk. Mogelijk hebben de Guanchen de oversteek al zo'n 3.000 jaar v. Chr. gemaakt, al kan het ook later zijn geweest.

Opmerkelijk is dat de Guanchen veel overeenkomsten vertonen met de Portugese tak van de Cro-Magnon-mens. Deze voorloper van ons heeft van 40.000 tot 8.000 v.Chr. geleefd. Uiteindelijk worden oorspronkelijke bewoners in de 15e eeuw verslagen door de Spanjaarden. Daarbij vallen veel slachtoffers, terwijl een deel van hen eindigt als slaaf. Tegenwoordig stamt een deel van de bevolking stamt nog af van de Guanchen, ook op Tenerife.

Grote hagedissen

De eilanden waren ooit het thuis van diverse grote hagedissen. Ook op Tenerife leefden deze koudbloedige dieren, die wel een halve meter lang konden worden. Hun status op veel eilanden is onbekend, sommige zijn uitgestorven, terwijl ook als uitgestorven soorten weer worden 'herontdekt'. Een soort is pas in 1996 zijn ontdekt door de wetenschap. Meer onderzoek is nodig om hun status duidelijk te krijgen.

Meer info:

Bijzondere flora

Op de Canarische Eilanden komen 546 planten die je alleen op deze eilanden kunt vinden. Op Tenerife kun je daarvan er 175 soorten vinden. Maar het eiland biedt veel meer. Hier zijn alleen al 135 plantensoorten te vinden die alleen op dit eiland groeien. Door de jaren heen hebben veel planten speciale aanpassingen aan het bijzondere klimaat ontwikkeld. In de wouden zijn restanten te vinden van planten die hier al 30 miljoen jaar groeien.

Laurierbomen

Opvallend veel bomen komen uit de familie van de laurier, met harde leerachtige bladeren. Je kunt hier in de bossen zoeken naar:

  • Canarische laurier (e: Canary Island laurel, l: laurus azorica)
  • Stinklaurier (e: Canary stinkwood of Tilo, l: ocotea foetens)
  • Barbujanalaurier (e: barbujana laurel, l; apollonias barbujana)
  • Portugese laurierkers (e: Portugal laurel, l: prunus lusitanica)
  • Canarische gagel (e: faya tree, l: myrica faya)
  • Zwarte avocado (e: black avocado, l: persea indica)

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Tenerife - Eiland voor natuur- en strandzoekers

Ontdek de 38 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Spot walvissen en dolfijnen. Beklim de Pico del Teide. Ontdek de smaak van een 'guachinche' en slaap in een 'parador'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.