Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse restauraties die hier plaats vinden. Maar ook uitleg over de maatregelen die zijn genomen om dit deel van Turkije te beschermen, nationaal en internationaal.

Auto's en nieuwbouw

Het landschap van Cappadocië is lastig te beschermen. De mens leeft immers al duizenden jaren in dit landschap, waardoor het ook een cultuurfunctie heeft. De Turkse overheid heeft het meest ruige deel tot nationaal park uitgeroepen, waarbinnen andere regels gelden dan in de rest van Cappadocië. Zo is nieuwbouw verboden, net als het betreden van het landschap met bijvoorbeeld auto's.

Werelderfgoed

Göreme Openlucht Museum, de diverse valleien en rotswoningen in Cappadocië staan op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO. Het immense gebied werd in 1985 toegevoegd aan de indrukwekkende lijst, waardoor het meteen aandacht kreeg. Zowel van de wetenschap (om het beschermen) als van de toeristen (om het te bezoeken).

Göreme National Park

De beroemde rotswoningen in het Openlucht Museum van Göreme.
Corno van den Berg

Dit park is op 25 november in 1986 opgericht als historisch nationaal park. De naam is enigszins misleidend. Immers de kloosters, kerkjes, holwoningen en zelfs de duiventillen vallen er ook onder. En dus ook bijvoorbeeld de fresco's. Daarom wordt het gebied meestal Göreme Openlucht Museum genoemd. Het dal van Göreme is het beste voorbeeld van de woeste natuur en de mens die de natuur gebruikt.

Meer info:

Muurschilderingen

De talloze muurschilderingen in Cappadocië hebben door de jaren heen veel te lijden gehad. Met name in de afgelopen 200 jaar. De streek wordt tot 1923 vooral bewoond door Grieken, die de gewoonte hebben hun naam te krassen in bijvoorbeeld de fresco's. Zodat god je niet vergeet. Nadat de laatste Grieken in 1923 zijn vertrokken bevolken de Turken het gebied. Hun geloof verbiedt het afbeelden van levende wezens. Waardoor bij talloze fresco's de gezichten zijn vernietigd. Een deel is gerestaureerd, maar talloze kunnen niet worden hersteld. Simpelweg omdat niemand weet hoe ze er uit hebben gezien ...

Openluchtmusea Göreme en Zelve

De omgeving van het stadje Göreme kent veel kerkjes, huizen en door mensen gemaakte duiventillen. En een groot kloostercomplex, dat waarschijnlijk is gemaakt door monniken. Nadat jarenlang de vele historische monumenten zijn beschadigd, besloot de overheid een groot deel van de vallei tot openluchtmuseum te maken. Waar je je alleen nog onder het oog van een bewaker naar binnen kunt. In Zelve (wat minder gebouwen telt) vind je niet alleen kerken, maar ook huizen, onderaardse gangenstelsels en een moskee.

Göreme Charity Restoration Fund

In 2007 start een deel van de lokale bevolking van het stadje Göreme het Göreme Charity Restoration Fund. De reden is om de stad van nieuwe impulsen te voorzien om het cultureel erfgoed te beschermen. Met vooral kleinschalige projecten. Zo leren bijvoorbeeld lokale ambachtslieden hoe ze goed kunnen restaureren. Maar ook hoe moderne muren kunnen worden vervangen door traditionele materialen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel tussen de feeënschoorstenen. Slaap in een heus grothotel. Zie eeuwenoude muurschilderingen en laaf je aan Peribacasi.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.