Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Publiekstrekkers

Cappadocië telt veel publiekstrekkers. De valleien hebben passende namen als Rozen Vallei, Duiven Vallei en Abrikoos Vallei. En meer.

1. Openluchtmuseum Göreme

engels: Göreme Open Air Museum
Het landschap van Göreme National Park.
Corno van den Berg

Dit tegenwoordige museum omvat een groot kloostercomplex. Dat gedurende de 9e tot de 11e eeuw is uitgehouwen in de rotsen. Er circuleren diverse verhalen dat in dit dal ooit 365 kerken zouden hebben gestaan, één voor elke dag van het jaar. In de kerken is veel Byzantijnse bouwkunst te zien, die bijvoorbeeld ook in Constantinopel (het huidige Istanbul) te vinden is. Niet alleen de fresco's, maar de kerken lijken vaak op een heuse basiliek. En hebben zuilengalerijen, koepels en soms zelfs een middenschip. Ook al is dat in deze rotsen overbodig.

Enkele bijzondere kerken:


Tokali Kilise (Kerk met de Gesp)
De grootste grotkerk in het dal. En een van de oudste in Cappadocië. In feite zijn het twee kerken, want onder de hoofdkerk ligt de benedenkerk. Die niet tegelijkertijd zijn uitgehakt. De fresco's in de kerk laten scènes uit het Nieuwe Testament zien zoals de geboorte van Christus en de Drie Koningen.


Karanlik Kilise (Donkere kerk)
Waarschijnlijk was dit de hoofdkerk van het complex. Deze kerk verkeert nog in een opvallend goede staat. De reden is het schaarse licht en de constante vochtigheidsfactor. Ook hier zie je fresco’s waarbij het Leven van Christus centraal staat. Zoals de geboorte, de Doop, het Laatste Avondmaal, het Verraad en de Kruisiging. Bijzonder is de blauwe achtergrond.


Sakli Kilise (Verborgen Kerk)
Deze kerk is pas in 1957 ontdekt. Net als bij veel ondergrondse dorpen was deze 12e eeuwse kapel voorzien van een grote steen voor de ingang. Hier is onder meer de kruisiging van Christus te zien, waarbij vooral de rode kleur opvalt.


Elmali Kilise (Kerk met de Appel)
Ook dit is een van de oudere kerken. En opnieuw is hier het leven van Jezus te zien, maar ook bijvoorbeeld aartsengel Gabriël. Hij houdt een appel vast, vandaar de naam.


Barbara Kilise (Kapel van St. Barbara)
Dit is geen kerk, maar een kapel uit de 11e eeuw. En volgens velen de mooiste van het Openluchtmuseum. Hier zijn zowel afbeeldingen uit de Bijbel te zien, maar ook vreemde tekens die moeilijk te plaatsen zijn. Zoals eenvoudige afbeeldingen van dieren. Wat op valt is de positie van de tekeningen in de grot, die bijna een lijken te worden met het gebouw.


Çankll Kilise (Kerk van de Sandaalafdruk)
De muurschilderingen lijken opvallend veel op de fresco's in de Elmali en Karanllk Kilise. Waarschijnlijk zijn ze uit de dezelfde tijd en mogelijk ook van dezelfde maker. De kerk dankt haar naam aan de afdruk van een voet in de vloer, die te zien is onder een afbeelding van de hemelvaart van Christus.

Deel

Meer over deze droomplek

Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Cappadocië - Extreem geërodeerd sprookjeslandschap

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel tussen de feeënschoorstenen. Slaap in een heus grothotel. Zie eeuwenoude muurschilderingen en laaf je aan Peribacasi.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.