Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de meest bijzondere onderzoeken die in Istanbul plaats hebben of hebben gehad. Daarnaast vind je hier enkele bijzondere restauratieprojecten.

Hagia Sophia

Het kleurrijke interieur van de Hagio Sophia.
Corno van den Berg

In augustus 2009 werd in Hagia Sophia in Istanbul een historische ontdekking gedaan. Deskundigen hebben één van de zes engelmozaïeken ontdekt die meer dan 160 jaar verborgen was gebleven achter gips en een metalen constructie. De mozaïek kwam aan het licht, omdat deskundigen een aantal gipslagen in de Aya Sofia aan het verwijderen waren. De onontdekte mozaïek is gelegen in een gebogen driehoekig gedeelte van de moskee, dat ter ondersteuning dient van de enorme koepel.

De engel mozaïek is volgens experts zeer goed bewaard gebleven en dateert hoogstwaarschijnlijk uit de 14e eeuw. De mozaïek wordt momenteel geanalyseerd en vergeleken met soortgelijke mozaïeken, waardoor de juiste datering kan worden vastgesteld. De mozaïek, welke een afmeting heeft van 1,5 meter bij 1 meter, is voor het laatst gezien tussen 1847 en 1849 door de Zwitserse architect Gaspare Fossati. De Ottomaanse sultan Abdülmecid gaf Fossati destijds de opdracht restauratiewerkzaamheden te verrichten in het Hagia Sophia, dat tegenwoordig een museum is.

Haven van Theodosius

Opgravingen van een oude haven vlakbij de Hagia Sophia.
Corno van den Berg

Net als andere grote Romeinse en Griekse steden kun je in Istanbul geen schop in de grond steken of er komt wel wat bijzonders tevoorschijn. In 2006 werd bij het graven van een spoorwegtunnel een oude haven blootgelegd met boten, kades en diverse handelsgoederen. Archeologen dateren 'de haven van Theodosius' uit de 4e eeuw na Christus. Momenteel wordt daar nog steeds archeologisch onderzoek gedaan.

Restauratie

Omdat de stad veel overblijfselen uit de oudheid herbergt zijn er talloze initiatieven om het cultuurgoed te beschermen. De lijst is extreem lang en jaarlijks worden nieuwe projecten gelanceerd om alles in kaart te brengen. Ook Nederland is vertegenwoordigd, met name met archeologisch onderzoek.

Oude Muur

Bij de Oude Muur lijkt de tijd soms stil te hebben gestaan.
Corno van den Berg

In het restaureren van de bestaande gebouwen wordt veel geld gestoken. Niet altijd met succes. Zoals de Oude Muur, waarvan nog veel restanten te zien zijn. Sommige delen zijn gerestaureerd, maar dit is nogal grof gedaan. Het ziet er opvallend nieuwerwets uit en weinig authentiek. Opvallend is ook dat niet alles is gerestaureerd. Een groot deel van de muur is volledig onbeschermd. Er worden huizen tegenaan gebouwd, er lopen mensen op en weer en wind hebben vrij spel. De teloorgang van de historie is hier goed te zien. Aan de andere kant kun je wel goed zien hoe de muur er ooit moet hebben uit gezien.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem in een hamam. Pendel met de boot van Europa naar Azië. Ding af op de bazaar. En duik in het leven van Atatürk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.