Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Doen!

Natuurlijk moet je de beroemde moskeeën zien, maar Istanbul biedt veel meer. Hieronder tips voor een geslaagde stedentrip.

8. Word stil van de Dansende Derwisjen

De Dansense Derwisjen in aktie in Istanbul.
Eliza Tasbihi

Het is bijna betoverend. Mannen in kleurrijke kleding draaien verbazend snel om hun as op meegaande muziek. Derwisjen zijn islamitische geestelijken. Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten soefi's. Dit zijn mystieke broederschappen binnen de islam die geloven dat god aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen.

Ieder jaar, in de eerste helft van december, houdt deze actieve, religieuze geloofsgemeenschap een ceremonie ter herdenking van de Dansende Derwisjen. De Derwisjen ontstonden in de 8ste eeuw nadat de Islam in contact was geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. Een van de meest bekende Derwisj-orden is de Kadiris, deze werd gesticht in 1165.

Een Derwisj behoort tot de klasse van de Sufi-moslims. De gecontroleerde bijna tranceachtige draaiende beweging, ook wel sema genoemd, van witgerokte mannen bezorgt de toeschouwer een mystieke ervaring. Hou er rekening mee dat een applaus uit den boze is. Ze dansen immers alleen voor Allah. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze bijzondere dans te zien.Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem in een hamam. Pendel met de boot van Europa naar Azië. Ding af op de bazaar. En duik in het leven van Atatürk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.