Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Publiekstrekkers

Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi Paleis, Archeologisch Museum, Oude Muur en Basilica Cisterne. Het is een kleine opsomming van al het moois in Istanbul.

1. Hagia Sophia (of Aya Sofia)

lokaal: Ayasofya
De Hagia Sophia vanaf een afstand gezien.
Corno van den Berg

De Hagia Sophia (wat ‘Heilige wijsheid’ betekent) wordt vaak als het symbool van Istanbul gezien. De immense kathedraal die na 1000 jaar werd omgebouwd tot moskee kent een roerige geschiedenis. Volgens archeologen dateren de oudste resten uit de 4e eeuw van onze jaartelling. Door brand werd deze kerk grotendeels verwoest. Keizer Justinianus de Grote van het Romeinse Rijk wilde de grootste kerk ter wereld bouwen. Dit duurde vijf jaar en het gebouw werd in 537 afgerond. Opmerkelijk is dat de 18 meter hoge donkergroene pilaren afkomstig zijn uit de afgebroken Tempel van Efese. Deze tempel wordt als één van de oude zeven wereldwonderen beschouwd. Die overigens allemaal zijn verdwenen, op de Pyramide van Gizeh na. Toen de Ottomanen (ook wel Osmanen genoemd) de stad in 1453 veroverden werd de Byzantijnse kathedraal een moskee. De Hagia Sophia was lang het grootste gebouw ter wereld, totdat de Sint-Pieterskerk in het Vaticaan in 1626 verscheen. Inmiddels is het gebouw aan het Sultanahmet-plein, dat nog in zeer goede staat is, een museum. Zijn vorm geldt tegenwoordig als standaard voor elke moskee.

Deel

Meer over deze droomplek

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem in een hamam. Pendel met de boot van Europa naar Azië. Ding af op de bazaar. En duik in het leven van Atatürk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.