Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Publiekstrekkers

Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi Paleis, Archeologisch Museum, Oude Muur en Basilica Cisterne. Het is een kleine opsomming van al het moois in Istanbul.

12. Dolmabahçe-paleis

lokaal: Dolmabahçe Sarayı
De ingang van het Dolmahbahce-paleis.
Kevin Hoogheem

Dit overmatig gedecoreerde paleis werd in 1853 het huis voor de sultans. Het Topkapi-paleis had een weinig moderne inrichting en het Dolmabahçe-paleis wel, dat pas in 1858 werd gebouwd. Het is gebouwd door de Armeense architect Garabet Balyan. Het bestaat uit drie gedeeltes: de Mabeyn-i Hümâyûn, Muayede Salonu (de ceremoniële zalen) en het Harem-i Hümâyûn (de appartementen voor de familie van de Sultan). Na de val van het sultanaat in 1923 ging Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, hier wonen. Ook overleed hij hier op 10 november 1938. De klok in zijn slaapkamer staat ook nu nog stil op de tijd van zijn dood: vijf minuten over negen. Tevens is hier de grootste kroonluchter ter wereld te zien, ooit geschonken door de Engelse koningin Victoria. Het paleis ligt aan de Dolmabahce Caddes in het Europese deel van Istanbul.

Deel

Meer over deze droomplek

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem in een hamam. Pendel met de boot van Europa naar Azië. Ding af op de bazaar. En duik in het leven van Atatürk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.