Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Publiekstrekkers

Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi Paleis, Archeologisch Museum, Oude Muur en Basilica Cisterne. Het is een kleine opsomming van al het moois in Istanbul.

10. Gouden Toren

lokaal: Yedikule
De muren van de Yedikule, of Gouden Poort, in Istanbul.
Corno van den Berg

De Gouden Toren is onderdeel van de Oude Muur. Dit kasteel fungeerde tevens lang als stadspoort. Het was Keizer Theodosius I die in eerste instantie op deze plek een monumentale triomfboog met drie bogen liet bouwen. Er heeft nog een kleinere poort voor gestaan, maar deze is verloren gegaan. De triomfboog werd bij het optrekken van de beschermingsmuur in de stadsmuur ingebouwd. Dit gebeurde door prefect Anthemius tussen 413 en 429. Aan de buitenkanten werd een poortgebouw aangebracht, terwijl de twee buitenste zijbogen werden dichtgemetseld. Aan de oostzijde staat een muur met drie torens, zodat een vijfhoek ontstaat. De Gouden Toren werd zo één van de zeven stadspoorten in de stadsmuren van Istanbul. De Gouden Toren kent een roemrucht verleden. Een deel ervan, de achthoekige toren was in de Osmaanse tijd een gevangenis. Op de muren zijn nog inscripties van de gevangenen te vinden.  Het zuidelijke poortgebouw werd lang als executieplaats gebruikt. Zo vond sultan Osman II hier in 1622 de dood. In 1831 veranderde de gevangenis in een onderkomen voor de leeuwen van het paleis. Tegenwoordig is het een museum.

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Istanbul - Wereldstad op twee werelddelen

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem in een hamam. Pendel met de boot van Europa naar Azië. Ding af op de bazaar. En duik in het leven van Atatürk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.