Jungfrau, Eiger en Mönch - Dé toppen van de Alpen

Achtergronden

Jungfrau (maagd), Eiger (oger, een mensachtig monster) en Mönch (monnik). Dit is een gebied dat tot de verbeelding spreekt.

Wie de Alpen kent, kent de Jungfrau, Eiger en Mönch. De Jungfrau is een 4.158 meter de hoogste van drie in de Berner Alpen in Zwitserland. Het zijn niet de hoogste bergen in de Alpen, maar volgens velen wel het mooiste berglandschap van Europa.

De namen zijn opvallend. Jungfrau (maagd), Eiger (oger, een mensachtig monster á la Shreck) en Mönch (monnik). Het is duidelijk, dit is een gebied dat al eeuwen bij mensen tot de verbeelding spreekt. Grofweg, zijn er twee soorten bezoekers: de liefhebbers van de natuur die hier komen om te wandelen, fietsen en het landschap willen absorberen. En er zijn de sportievelingen die de bergen willen bedwingen. Beiden zijn ook nu nog ruim vertegenwoordigd, al proberen ze elkaar niet te veel tegen te komen.

Al rond 1860 waren er diverse plannen voor een bergtrein naar de Jungfrau.

Dit is een gebied waar de mens grensverleggend bezig kan zijn. Iets wat al in de 19e eeuw begon. Hier is het alpinisme ontstaan. De eerste expedities om toppen te beklimmen, zoals naar de Jungfrau wat al in 1811 is gelukt. Expedities naar de nabijgelegen Finsteraarhorn (1812 en 1829) werden ter plaatse georganiseerd. Dagenlange expedities die de wereld verbaasd deden staan.

Jungfrau, Eiger en Mönch werd al snel het centrum voor de bergsport. Al rond 1860 waren er diverse plannen voor een bergtrein naar de Jungfrau. Deze plannen bleven steken in het gevecht om het geld. Het was de industrieel Adolf Guyer-Zeller die uiteindelijk de financiering rond kreeg. Hij begon met bouwen bij het Kleine Scheidegg station dat al werd gebruikt door de Wengernalpbahn (WAB).

In 1896 werd begonnen met de bouw. Al in 1898 werd de Jungfraubahn geopend, hij reikte toen tot de Eigergletsjer, aan de voet van de Eiger. In 1899 kwamen zes bouwvakkers om bij een explosie. In dat jaar overlijdt Adolf Guyer-Zeller in Zürich op 3 April. Dat jaar opent het deel van Eigergletsjer tot Rotstock en in
Dit is Zwitserland: bergen, ochtendmist en een berghutje.
Corno van den Berg
1903 is de trein al tot diep in de Eiger-noordwand. In 1905 wordt het station Eismeer geopend. De laatste etappe is lastig en duurt nog jaren.

Maar op 1 augustus 1912 wordt eindelijk het Jungfraujoch (3.454 meter hoog) officieel geopend. Het Jungfraujoch, zoals de Zwitsers het noemen, is het laagste punt op de bergkam tussen de Mönch (4.107 m) en de Jungfrau. De Jungfraubahn, een zogenaamde tandradbaan, vervoert reizigers vanuit Kleine Scheidegg (2.061 m) door een 7 kilometer lange tunnel door de Eiger (3.970 m) en de Mönch (4.107 m) naar het hoogste treinstation van Europa.

Oorspronkelijk was het plan om de trein door te trekken tot net onder de top van de Jungfrau. Maar door kostenproblemen is dit nooit gerealiseerd. Al blijven diverse Zwitsers dromen over zo'n unieke trein. Tegenstanders vinden de huidige trein al een aantasting van de natuur.

Door de trein groeide het toerisme snel. Mensen van over de gehele wereld kwamen een kijkje nemen in de Europese Alpen, die toen al tot de verbeelding spraken. De trein maakte een voor velen onbereikbare wereld bereikbaar. En voegde iets toe aan de wintersportplaatsen Grindelwald en Wengen, die aan de voet van de berg liggen.

Tegenwoordig is dit een mekka voor buitensporten. De lijst met excursies die je vanuit Interlaken en Grindelwald kunt maken is lang. Denk aan bergbeklimmen, paragliding, canyoning, rafting, klettersteig, skiën, snowboarden, langlaufen en meer. En natuurlijk wandelen en fietsen, wat verreweg de populairste bezigheden zijn.

Bergliefhebbers roemen het natuurlijke landschap van de drie broertjes Jungfrau, Mönch en Eiger. De steile bergpieken, de diverse gletsjers, de omgeving met talloze alpenweiden worden in één zucht genoemd met de Matterhorn (de piramide) en natuurlijk de hoogste van Europa: de Mont Blanc. Wie hier rondloopt ziet dat de hele wereld er van houdt: meer en meer Japanners, Chinezen en Amerikanen ook.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Jungfrau, Eiger en Mönch: een Droomplek.

Het zijn sprekende namen: Jungfrau, Eiger, Mönch, Aletschgletsjer (één van de grootste gletsjers van het vasteland van Europa) en Bietschhorn. Dit is het hart van de Zwitserse Alpen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De blik op de 23,5 kilometer lange Aletschgletsjer is ongeëvenaard.
  2. Een decor van bergtoppen waar je u tegen zegt
  3. Het is een mekka voor actievelingen: wandelen, klimmen, rafting, parapente en meer.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Jungfrau, Eiger en Mönch - Dé toppen van de Alpen

Jungfrau, Eiger en Mönch - Dé toppen van de Alpen

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel langs de mooiste bergen van de Alpen. Zie de 23,5 kilometer lange Aletschgletsjer. En neem de beroemde trein naar de Jungfrau.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.