Zwitsers Nationaal Park - Eerste beschermde gebied in de Alpen

Mijn hoogtepunten

Ik sta stil bij de Macun Seen, een handjevol felgekleurde meren tussen talloze bergtoppen.

  • De wandeling van Zernez naar Lavin staat als 'schwer' in de Duitse wandelgids. Dat betekent veel klimmen (en ook weer afdalen), maar ook klauteren over losse stenen, opletten op grindpaden en hier en daar een bergrichel. Het Zwitsers Nationaal Park heeft in totaal 80 kilometer aan wandelpaden, maar ook educatieve natuurpaden speciaal voor kinderen.

  • Het doel vandaag vormen de Macun Seen, een handjevol felgekleurde meren tussen talloze bergtoppen. De zon schijnt, het is warm. Dat wordt zweten, nog meer dan normaal… Maar de lager gelegen naaldbossen zijn donker en koel. Een gems laat zich zien. Met zijn neus struint hij de bodem af op zoek naar voedsel. Hij stopt even en kijkt me aan. Een pauze komt goed uit, dus even uitrusten en wat eten, net als hij.

  • De bomen maken langzaam plaats voor stenen. De piek van de berg voor me doemt op. Is het wel de piek? Enkele roofvogels cirkelen boven mijn hoofd. Zigzaggend voert het pad omhoog, mijn speurtocht naar water wordt serieus. Mijn eigen zweet dan. Een steenarend komt kijken wie zijn territorium binnen komt vallen.

  • Eindelijk komt het einde van de bergwand in zicht. En dan openbaart zich het beroemde landschap van Macun. Dat dagelijks verandert, want diverse meren verdrogen en ontstaan weer na een regenbui. Ik tel er negen, die door de vele mineralen opvallend van kleur zijn. Het blauwgroen steekt af bij de bergen. Pff, dit roept om een moment van rust. En berusting ook, het doel is bereikt.

  • Het doel zijn de meertjes. Maar het pad loopt door de sneeuw, terwijl op de randen talloze bloemen bloeien. Ook al is het toch echt eind juli. Wat een contrast met de korte broek, maar niet met de witte benen. Slechts een paar andere toeristen kom ik tegen. Ook zij worstelen zich door de laatste sneeuw van dit seizoen.
  • Het is windstil, de bergen worden weerspiegeld in de meertjes. Vissen schieten weg in het ondiepe ongekend heldere water. Wattenwolken geven de blauwe lucht een extra dimensie. De fotocamera maakt overuren om al het moois vast te leggen. Hoogste tijd voor een verdiende lunch.

  • Ik dwaal door Scuol en verbaas me over de taal die hier wordt gesproken. Ik begrijp er geen woord van, maar krijg uitleg van een gids. En ook over de muurtekeningen op de huizen, deze zijn uniek voor de regio. Ik proef ook overal het bronwater, dat uit verschillende kraantjes komt. Sommige zijn extreem ijzerhoudend en krijg ik bijna niet weg. Maar dit is bewust, zodat je kunt proeven welke soorten bronwater er zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Zwitsers Nationaal Park: een Droomplek.

Het beschermde natuurpark, dat officieel Schweizerischer Nationalpark heet, werd al in 1914 opgericht. Ook nu nog is het relatief onbekend, wat bijdraagt aan de charme. Je vindt hier alles wat de Alpen zo uniek maakt. En, de bergdorpen zijn anders dan die in de omgeving en omliggende landen. Kijk zelf maar.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Een ideaal gebied voor Alpen-wandelingen over bergen, meren en meer.
  2. Hier wordt nog Reto-Romaans gesproken, één van de oudste talen in Europa.
  3. Oog in oog staan met Alpenmarmot, gems en steenbok.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Zwitsers Nationaal Park - Eerste beschermde gebied in de Alpen

Zwitsers Nationaal Park - Eerste beschermde gebied in de Alpen

Ontdek de 8 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek het eerste beschermde gebied van de Alpen. Zoek Alpenmarmot, gems en steenbok. En herken Retro-Romaans.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.