Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Achtergronden

Op het Belize Barrier Reef kun je het hele proces van hoe een koraalrif ontstaat zien. Charles Darwin werkte, net als op de Galapágos, ook hier aan zijn evolutietheorie.

Belize Barrier Reef is één van de beste duik- en snorkellocaties ter wereld. Op Belize Barrier Reef is de complete ontstaansgeschiedenis te zien van een koraalrif. Het is de slagader van een compleet (en fragiel) ecosysteem met walvishaaien, zeekoeien en nog eens honderden soorten dieren. Onderzoeker en natuurfilmer Jacques Cousteau maakte de onderwatergrot 'the Blue Hole' beroemd. En de wereldberoemde onderzoeker Charles Darwin werkte ook hier aan zijn evolutietheorie. De afgelopen jaren onderzoeken wetenschappers het vooral als graadmeter voor klimaatverandering.

Het Belize Barrier Reef is volgens de laatste berekeningen zo’n 320 kilometer lang, ook al worden soms getallen van 250 en soms 400 kilometer genoemd. Op het Great Barrier Reef in Australië na, is dit het langste koraalrif ter wereld. Ter vergelijking: het rif voor de oostkust van Australië is 3.200 kilometer lang… dus tien keer zo lang.

Maar de ligging in het warme water van de Cariben maakt het gebied bijzonder rijk aan soorten. Zowel wat koraalrijkdom betreft als alles wat eromheen zwemt. Belize Barrier Reef telt 450 mangroven-eilandjes, baaien en zelfs atollen. Deze ringvormige koraaleilanden lagen vroeger om vulkanen, maar deze zijn onder de waterspiegel verdwenen. Alleen de ring van koraal bleef achter, met in het midden een soort ondiep meer. Ook kunnen er in het midden zandplaten ontstaan.

Filmmaker Cousteau laat al in 1972 de schoonheid van het gebied zien.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gehele rif vroeger uit land bestond. Belize ligt op de grens van twee tektonische platen: de Noord-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat. Laatstgenoemde schuift langzaam naar het oosten, waarbij complete landmassa’s langzaam in de diepzee verdwijnen. De 'Blue Hole' is daar het duidelijkste voorbeeld van. Het is eigenlijk een grot. Met de bijbehorende stalactieten en stalagmieten.

Nadat de immense grot onder water komt te liggen, bezwijkt het dak van de grot onder de druk van het water. Zo ontstaat er een 'gat in de oceaan'. Een gat van ruim 300 meter en zo’n 130 meter diep. De beroemde filmmaker Jacques Cousteau laat in 1972 de wereld de schoonheid van het gebied zien. In kleur laat hij de meeste bewoners van het rif en de 'Blue Hole' zien. Inmiddels is dit de topattractie van het rif. Overigens ligt naast het rif een immense diepte; het diepste punt ligt 3.048 meter onder de zeespiegel.

Het rif bestaat uit zo'n 65 soorten hardkoraal en 35 soorten zacht koraal. Koraal bestaat feitelijk uit miljoenen koraaldiertjes, of poliepen. Zij leven in een skelet van kalk en eten vooral plankton. De diertjes pakken het plankton met hun tentakels. De koraalpoliepen hebben en zeer innige relatie met eencellige kalkwieren, die als het ware bij hun inwonen. Deze planten halen, met behulp van fotosynthese, kalk uit het water, waardoor het skelet van de poliep kan groeien. Als wederdienst kan het zeewier veilig leven.

Als een poliep dood gaat vormt dat de basis voor andere poliepen. En zo ontstaat door de eeuwen heen een koraalrif. Omdat de zon voor de fotosynthese belangrijk is groeit het koraal omhoog. Door het gewicht van het rif zakt de zeebodem langzaam in, waardoor het koraal kan blijven groeien en ook onder de zeespiegel blijft. Op Belize zijn alle vormen van koraal te zien. Zowel koraal dat al duizenden jaren bestaat als nieuw koraal dat zich net begint te ontwikkelen.

Het rif trekt talloze dieren aan, die elk hun eigen voorkeur hebben om in een stuk koraal te leven. Het zeegras is bijvoorbeeld populair bij eendenmossels, talloze schelpdieren, maar ook krabben, anemonen, zeepaardjes, sponzen, zeesterren en modderkruipers.

De mangrovenbossen fungeren als kraamkamers voor veel diersoorten, waaronder talloze vissen. Zo kan je jonge barracuda's aan de wateroppervlakte zien zwemmen. Maar ook zeesterren, schelpdieren, talloze krabben, kwallen, slakken en sponzen. De kust van Belize telt vier soorten mangrove. De rode dwergmangrove is het meest voorkomende, gevolgd door zwarte en witte mangrove.

De meeste snorkelaars en duikers komen voor het aantal vissen, het koraal en de andere dieren, niet voor een specifiek dier. Echter, de interesse voor bijvoorbeeld walvishaaien (of eigenlijk alle soorten haaien), zeekoeien en zeeschildpadden is enorm gegroeid. En met een beetje planning is het ook wel mogelijk de kans op succes te vergroten.

Opvallend genoeg is nog lang niet alles van het rif onderzocht. Met name de afgelegen delen zijn nog onverkend. Sommige wetenschappers verwachten dat de komende jaren nog tientallen nieuwe soorten dieren zullen worden ontdekt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Belize Barrier Reef: een Droomplek.

Het barrièrerif van Belize is vooral beroemd vanwege The Blue Hole (het 'blauwe gat'). Eén van de hoogtepunten in dit werelderfgoed in de Cariben zijn de talloze vissen, waaronder walvishaaien. Het Belize Barrier Reef is ideaal om te snorkelen, te duiken, maar ook om te wandelen op de stranden.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het Holchan Marine Reserve met het beroemde Shark Ray Alley: vol haaien en roggen.
  2. The Blue Hole is ook voor niet-duikers zeer de moeite waard.
  3. Op het rif van 450 mangroven-eilandjes, baaien en atollen kun je zien hoe koraal ontstaat.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Snorkel of duik in The Blue Hole. Zoek zeekoeien, walvishaaien, haaien en roggen. En ontdek de fraaie Caribische stranden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.