Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Beschermd & Onderzoek

In dit deel van de Cariben is veel onderzoek gedaan. Hieronder een opsomming van de belangrijkste. Daarnaast zijn er zijn talloze beschermingsmaatregelen genomen.

Maya's

De Maya's hebben de koraalriffen voor langere tijd intensief gebruikt voor de visserij. Wetenschappers hebben hiervan talloze bewijzen terug gevonden. Gedacht wordt dat ze de rijkdom van het rif in ieder geval gebruikten in de periode van 300 voor Christus tot en met 900 na Christus.

Werelderfgoed

Zonnepanelen wordne soms gebruikt om stroom op te wekken voor afgelegen hotels.
Tobze

Het koraalrif voor Belize is relatief onbekend bij het grote publiek. Dit veranderde in 1996 toen de UNESCO het rif uitriep tot Werelderfgoed. Daarmee kreeg het eindelijk de status die het verdient. En ook de aandacht, wat het gebied goed kan gebruiken. Ook al kent de medaille twee kanten. Er is wereldwijd meer aandacht voor de problemen, maar het alsmaar groeiende toerisme kan tot drukte op het rif leiden.

Blue Hole Natural Monument

Het meest bekende stukje van het koraalrif, The Blue Hole, heeft in 1999 de status van Natural Monument gekregen van de overheid. Dit om de bijzonderheid van het gebied te benadrukken, maar ook om het groeiend toerisme naar dit 'gat in de zee' beter te begeleiden.

Holchan Marine Reserve

Het kleurrijke koraalrif van Belize.
Jarret Callahan

Dit deel van het koraalrif werd al in 1987 door de overheid van Belize beschermd. Het werd gaandeweg uitgebreid, onder meer met het beroemde Shark Ray Alley, dat in 1999 werd toegevoegd. In dit gebied gooiden de vissers vaak hun overtollig visafval overboord, wat diverse soorten haaien en roggen aantrok.

Koraalverbleking

Koraalriffen staan wereldwijd onder druk, ook in Belize. Naast de toeristen, kent Belize jaarlijks terugkerende stormen. Die soms voor chaos zorgen en stukken koraal doen afbreken. Maar het grootste probleem is de plotselinge (en tijdelijke) opwarming van het zeewater. Dit fenomeen staat bekend als koraalverbleking of El Niño. Het heeft volgens wetenschappers te maken met de opwarming van de aarde. In 1999 hebben wetenschappers een warmere zeewatertemperatuur gemeten. Zonder directe aanwijsbare reden, maar het kwik liep op tot 31 graden, extreem warm. En vervolgens zakte het weer. Met desastreuze gevolgen.

Op talloze plekken is het koraal wit uitgeslagen, een teken dat het is afgestorven. Door de hoge temperatuur is het koraal gestresst geraakt en is de magische symbiose tussen koraaldiertjes en eencellige kalkwieren voorbij. En omdat koraal eeuwen nodig heeft om weer op te bouwen, wordt het ergste gevreesd.

Meer info:

Dood koraal

Op het rif van Belize zijn al honderden meters dood koraal gezien. Vooral het koraal in Caye Caulker en San Pedro heeft hieronder geleden. Door de recente ontwikkelingen is het rif nu ook interessant voor wetenschappers die de gevolgen van klimaatverandering onderzoeken. Zij vrezen dat de komende decennia nog meer koraal zal afsterven. Ook al zijn de diverse wetenschappers het niet eens over de rol die bijvoorbeeld broeikasgassen spelen.

Schildpadden

Diverse organisaties zetten zich al jaren in voor de bescherming van de soorten die op en rond het koraal leven. Waaronder ook de Caribbean Conservation Corporation, die zich onder meer inzet voor de diverse soorten schildpadden die hier rondzwemmen. Ze bekijken het rif op een grotere schaal dan bijvoorbeeld de overheid van Belize doet. En ze volgen bijvoorbeeld schildpadden op hun trektochten door de Cariben en verder.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Belize Barrier Reef: een Droomplek.

Het barrièrerif van Belize is vooral beroemd vanwege The Blue Hole (het 'blauwe gat'). Eén van de hoogtepunten in dit werelderfgoed in de Cariben zijn de talloze vissen, waaronder walvishaaien. Het Belize Barrier Reef is ideaal om te snorkelen, te duiken, maar ook om te wandelen op de stranden.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het Holchan Marine Reserve met het beroemde Shark Ray Alley: vol haaien en roggen.
  2. The Blue Hole is ook voor niet-duikers zeer de moeite waard.
  3. Op het rif van 450 mangroven-eilandjes, baaien en atollen kun je zien hoe koraal ontstaat.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Belize Barrier Reef - Geboorte van een koraalrif

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Snorkel of duik in The Blue Hole. Zoek zeekoeien, walvishaaien, haaien en roggen. En ontdek de fraaie Caribische stranden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.