Monteverde - Graadmeter van de natuur

Beschermd & Onderzoek

Monteverde is voor wetenschappers extreem belangrijk. Hieronder een lijst van de verschillende problemen die ze tegen komen, maar ook informatie over hun werk en resultaten.

Meerdere natuurreservaten

Het nevelwoud wordt beschermd via twee losse natuurgebieden:

  • Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde is 105 km2 groot. Dit gebied wordt door toeristen het meest bezocht.  
  • Reserva Santa Elena is relatief klein met 3,1 km2. Het ligt ten noordwesten van het Reserva Biologica.

De twee reservaten zijn niet met elkaar verbonden. De afgelopen decennia zijn daarnaast nog enkele kleine natuurgebieden in de omgeving beschermd. Onder meer door hotelketens. Deze zijn ook voor toeristen toegankelijk, soms tegen een kleine betaling.

Quakers

Ook nu nog proberen de Quakers de authenticiteit van het gebied te bewaren. En ondertussen willen ze massatoerisme voorkomen. Zo is de weg naar het gebied bewust in slechte conditie. Plannen van de provincie om de weg te asfalteren zijn (tot nu toe) met succes tegengehouden. Naar Monteverde moet je echt willen, anders hoef je niet komen is hun motto.

In 1949 werden 4 pacifistische Quakers in de Amerikaanse staat Alabama veroordeeld. De leden van het kerkgenootschap weigerden in dienst te gaan ten tijde van de Koreaanse oorlog. Nadat ze weer vrij waren, zochten ze een land waar ze in alle rust konden leven. Quakers werden in met name Engeland eeuwenlang vervolgd, de plek waar het genootschap ontstond in de 17e eeuw.
Costa Rica trok ze erg. Het land was onontwikkeld, erg groen en heeft een goed klimaat voor bijvoorbeeld veehouderij. En Costa Rica heeft geen leger. In 1951 vestigden zich 11 Quaker-families in Monteverde. Ze bouwden er huizen en gaven een groot deel van het bos in 1972 de naam Monteverde-natuurgebied. De Quakers hebben nog steeds veel touwtjes in handen in dit gebied.

Omdat Monteverde privé-natuurgebied is zijn de Quakers niet afhankelijk van overheidsgelden, waardoor ze alle touwtjes zelf in handen houden. Veel inwoners leven nog volgens de normen en waarden van het kerkgenootschap. Ze produceren hier onder andere melk dat door het gehele land wordt verkocht.

Maleku-indianen

Nog voor de Quakers arriveerden behoorde dit land toe aan Maleku-indianen. Deze indianen woonden al in het Pre-Columbiaanse tijdperk in de bergen van centraal Costa Rica. Ze hadden hun eigen taal en leefden voornamelijk van de jacht en voedsel als vruchten, honing, knollen en dergelijke. Toen de Spanjaarden kwamen werd hun aantal snel minder.

Tegenwoordig zijn de Maleku verdwenen uit Monteverde en omgeving. Ze zijn alleen nog terug te vinden in een reservaat vlakbij San Rafael de Guatuso, dat in het noorden op de grens met Nicaragua ligt. Daar volharden enkele honderden Maleku in hun traditionele bestaan. De Maleku leven daar onder meer van de opbrengsten van toeristen.

Meer info:

Gouden pad

Monteverde werd beroemd (en berucht) door de gouden pad. Deze soort, die totaal geel was, kwam alleen hier voor. Ze werden zo vaak gezien dat het dier zelfs het symbool van het park werd. In de jaren tachtig verdwenen deze dieren echter massaal uit het nevelwoud. Het laatste exemplaar is in 1989 gezien. Niemand weet wat de precieze reden is waarom ze zijn uitgestorven. Inventarisaties tonen aan dat het met veel reptielen hier slecht gaat. Al decennialang wordt onderzoek verricht, het lijkt erop alsof klimaatverandering zorgt voor hun uitsterven. Zo zijn de afgelopen jaren de temperaturen hier met meerdere graden gestegen.

Tapir Preservation Fund

Monteverde is één van de plekken waar de Midden-Amerikaanse tapir voorkomt. Over de verspreiding van dit dier is nog niet al te veel bekend, waardoor biologen in Monteverde proberen deze diersoort nauwlettend in de gaten houden.

Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds is al vanaf dag één betrokken bij het in stand houden van het nevelwoud. Via allerlei projecten proberen ze zowel het gebied als haar bewoners te beschermen. Onder meer door voorlichting en educatie aan de lokale bevolking.

Monteverde Conservation League

Door de jaren heen hebben talloze (internationale) biologen zich aangesloten bij het initiatief van de Quakers. Dit leidde tot het oprichten van de Monteverde Conservation League (MCL). Onder meer om verderop in het woud een Bosque Eterno de los Niños te ontwikkelen. Dit 'regenwoud van de kinderen' is door lokale kinderen en kinderen van over de gehele wereld opgezet. Het is daarmee uniek in de wereld. De MCL leidt ook toeristen rond in de reservaten. En ze runt ook diverse biologische stations, waar onderzoek naar de flora en fauna wordt gedaan. Met als speciaal onderzoek het uitsterven van bijvoorbeeld amfibieën in een schijnbaar gezond nevelwoud.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Monteverde - Graadmeter van de natuur

Monteverde - Graadmeter van de natuur

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek de mooiste vogel ter wereld: de quetzal. Struin door het vochtige nevelwoud. En ontmoet de Quakers, de grondleggers van het gebied.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.