Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Achtergronden

In Tortuguero leggen de lederschildpad en de soepschildpad jaarlijks hun eieren. Minder bekend is dat Tortuguero veel primair regenwoud herbergt, net als lange kuststroken vol mangroven.

In Tortuguero komen de lederschildpad en de soepschildpad jaarlijks aan land om hun eieren te leggen. Je moet er wat voor over hebben om in dit moerasgebied vol regenwoud, mangroves, lagunes en kanalen te komen. Het is alleen per boot toegankelijk. Dit is ecotoerisme in Costa Rica, pur sang.

Tortuguero is een verbastering van 'tortuga', oftewel schildpad in het Spaans. Al ten tijde van de Spanjaarden was Tortuguero bekend. Dit is de beste plek in de Cariben voor de soepschildpad. De naam zegt het al: naast roof van eieren werden de dieren eeuwenlang vervolgd en opgegeten als delicatesse. Totdat de aantallen zo minimaal waren dat uitsterven nabij was.

De eerste Spanjaarden zagen de schildpadden hier jaarlijks aan land komen. Dit was een belangrijke voedselbron voor hun tochten over zee. De immense dieren werden levend gevangen gehouden en de soepschildpadden leverden met hun 300 kilo veel vlees voor de bemanning.

De meest gangbare maaltijd op de boot, schildpaddensoep, werd in de 19e eeuw een delicatesse in Europa. Waardoor de dieren op Tortuguero zelf het doel van talloze strooptochten werden. Massaal werden ze afgeslacht. En omdat ook de lokale bevolking graag de eieren at, werd het strand steeds leger. In 1950 werden nog maar enkele tientallen gezien.

Dit is ecotoerisme in Costa Rica, pur sang.

De overheid nam, onder druk van internationale natuurorganisaties, toen de beslissing dat één van de grootste zeeschildpadslachterijen een voorbeeld voor natuurbescherming moest worden. Dat inmiddels de noemer Tortuguero Conservation Area heeft gekregen.

Dit is een riviergebied, waar rivieren uitmonden in talloze zijrivieren om uiteindelijk in zee te eindigen. Mangroven planten hun wortels in het zand en creëren zo uitgestrekte bossen. Achter de mangroven groeit regenwoud. Een deel is aangetast door de mens, zoals door houtkap. Dit wordt dan secundair regenwoud genoemd. Er zijn nog wel enkele delen primair regenwoud te vinden.

Eén van de grootste waterstromen loopt 68 km ten zuiden van Tortuguero via Parisimina naar Mion en gaat 35 km ten noorden verder naar Barra del Colorado. Het kanaal wordt doorsneden door talloze rivieren en smalle zijrivieren die met elkaar de enige infrastructuur van het nationale park Tortuguero vormen.

Door de diverse aansluitende ecosystemen zijn hier nog opvallend veel dieren te vinden. Naast de zeeschildpadden kan je hier in de bomen diverse soorten apen, luiaards, leguanen, toekans, reigers en andere vogelsoorten aantreffen. Langs de kant en in het water is het mogelijk kaaimannen, reuzenotters en zeekoeien te zien. Volgens biologen is dit één van de rijkste gebieden in Midden-Amerika. Dat meer en meer in stand wordt gehouden met toeristengeld.

Wetenschappers hebben in Tortuguero tot nu toe 60 soorten zoogdieren geteld, waaronder 13 bedreigde soorten. Ook zijn er 57 soorten amfibieën, 111 reptielen en meer dan 300 soorten vogels gezien. En gelukkig neemt de laatste jaren ook het aantal zeeschildpadden weer toe.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de schildpadeieren uit komen. En help mee als vrijwilliger. Wandel over het strand. Of beklim een oude vulkaan.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.