Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Beschermd & Onderzoek

Tortuguero kent een rumoerig verleden. Hieronder lees je alles over het bloederige verleden, maar ook over de rooskleurige toekomst.

Tortuguero Conservation Area

Het beschermde deel, dat Tortuguero Conservation Area heet, omvat drie belangrijke gebieden:

  1. Tortuguero Nationaa Park
    Dit deel is 189,5 km2 groot en beslaat nog eens 520 km2 in de Caribische zee. In 1970 kreeg het de status van nationaal park.
  2. Barra del Colorado Wildlife Refuge
    Dit reservaat is 789 km2 groot en omvat vooral de kuststrook naar het noorden toe. Dit gebied werd in 1985 toegevoegd.
  3. Guacimo–Pococi
    Dit is geen reservaat, maar een waterwingebied. Het doel is met name om de watervoorziening van Tortuguero te beschermen.

Dr. Archie Carr

Al in 1959 begon Dr. Archie Carr, een Amerikaanse bioloog, ter plekke onderzoek te doen naar de zeeschildpadden. Met name de soepschildpad kreeg zijn aandacht door de voortdurende jacht op het dier. Hij bracht de slachtingen via boeken en artikelen in kranten naar buiten en kreeg langzaam de publieke opinie mee. Hij had al eerder de Caribbean Conservation Corporation opgericht, waardoor natuurbescherming een naam kreeg. Eén van zijn belangrijkste taken was de overheid te overtuigen een nationaal park op te richten. Hij overleed in 1987.

Soepschildpad

De soepschildpad dankt zijn naam aan zijn grootste bedreiging. De dieren worden zo'n 1 meter tot 1,20 meter groot. Ze leven in het water, maar komen het strand op om eieren te leggen. Waar hij opvallend traag is. Duizenden dieren eindigden jarenlang letterlijk in de pan. Vrouwtjes worden pas na 20 (en soms wel 50) jaar vruchtbaar, waardoor deze soort aan het einde van de jaren zestig bijna was uitgestorven. Talloze projecten, waaronder in Tortuguero, om de eieren van de dieren te beschermen werpen langzaam hun vruchten af.

Problemen en oplossingen

Ondanks de beschermde status staat het gebied zwaar onder druk. Van bananen- en palmolieplantages, kapbedrijven en boeren. Het gebied wordt als het ware gewurgd door al deze ontwikkelingen. Het toerisme is in Tortuguero de belangrijkste inkomstenbron. Oftewel, levende schildpadden zijn meer waard voor de lokale economie dan de eieren en het vlees ooit waren. Bij de lokale bevolking dringt langzaam door dat hun gebied (en bewoners) bijzonder is. En dat ze trots mogen zijn op Tortuguero.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Tortuguero NP - In het rijk van de zeeschildpadden

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de schildpadeieren uit komen. En help mee als vrijwilliger. Wandel over het strand. Of beklim een oude vulkaan.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.