Tikal NP - Maya-centrum in de jungle

Beschermd & Onderzoek

Hoe kwam Tikal Nationaal Park tot stand? En hoe wordt dit Werelderfgoed in het regenwoud beschermd?

Het Maya-schrift

Onderzoek in Tikal toont aan dat het schrift van de Maya's feitelijk een opvolger is van een ouder schrift, dat van de Olmeken. Deze bevolkingsgroep leefde in Mexico en deze cultuur bloeide al 2.000 jaar v.Chr. Het Maya-schrift is zeer uitgebreid en bestaat uit zo'n 800 tekens die in verschillende combinaties gebruikt kunnen worden.

Het is geen alfabet, maar het zijn ook geen woorden. Het merendeel zijn klanken, sommige staan voor woorden. Lang niet alles is ontcijferd: van ruim 350 tekens is de betekenis bekend, terwijl van nog eens 300 tekens ongeveer de betekenis bekend is. Oftewel, van ruim 100 tekens weten we nog steeds niet wat ze betekenen.

Werelderfgoed

Tikal behoort al sinds 1979 tot de lijst met Werelderfgoederen van de Unesco. Het geeft de belangrijkheid van deze plek, want de lijst startte pas in 1979. Tikal was overigens het eerste Werelderfgoed dat zowel voor de cultuur als de natuur staat vermeld.

Tikal National Park

Het toegangskaartje van Tikal Nationaal Park.
robertrexdotcom

De opgravingen worden al sinds 1955 beschermd, wat opvallend vroeg is. En op een bijzondere manier, want ook het omliggende regenwoud van Tikal wordt daarbij betrokken. Daarom is Tikal officieel ook een Nationaal Park. Dit om de oprukkende landbouw, maar ook hotels en dergelijke tegen te gaan. Zodat bezoekers het gebied kunnen beleven zoals het ten tijde van de Maya's ook was: midden in de jungle. Daarnaast worden parkwachters opgeleid om de bezoekers niet alleen de tempels te laten zien, maar ze ook uit te leggen wat de rijkdom van het gehele gebied is.

Eco-toerisme

Daarnaast zijn er diverse initiatieven in Tikal Nationaal Park om het toerisme op een eco-vriendelijke manier te organiseren. Zodat ook de lokale bevolking er wat aan heeft, terwijl de natuur er niet onder lijdt. Wat niet meevalt, want Tikal lijdt inmiddels onder grote massa's mensen die de ruïnes komen bezichtigen.

Pride-project

De lokale bevolking in Tikal.
Damian Manda

Tikal is tevens de plek voor een bijzonder initiatief. De lokale bioloog Miguel Angel Vasquez is daar het Pride-project gestart om de lokale bevolking te wijzen op de rijkdommen die ze hebben. Hij zet daarvoor onder meer de jaguar in, het dier dat tijdens het Maya-tijdperk een absolute status had.

Primair regenwoud

Het omliggende regenwoud is voor een deel nog primair, oftewel zo goed als onaangetast door de mens. Het gebied waar Tikal in ligt beslaat slechts een deel van het immense bos, maar geeft wel de waarde voor de mens aan, al eeuwenlang. Ook is hier te zien hoe het woud en haar bewoners reageren op de mens.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tikal NP - Maya-centrum in de jungle

Tikal NP - Maya-centrum in de jungle

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de steile trappen van de Maya-tempels. Tuur over de jungle. Zie hoe de stad langzaam weer opbloeit. Zoek de huidige bewoners van Tikal.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.