Chichén Itzá - Mysterieuze Maya-stad

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je alle belangrijke onderzoeken en restauraties die hier de afgelopen decennia zijn verricht.

Nieuw Wereldwonder

Chichén Itzá is een van de nieuwe Zeven Wereldwonderen, die in 2007 door het wereldwijde publiek via internet zijn gekozen. Net als Petra in Jordanië, Machu Picchu in Peru, de Chinese Muur in China, Cristo Redendor in Rio de Janeiro, de Taj Mahal in India en het Colosseum in Rome. Het geeft de belangrijkheid aan van deze oude stad. En de impact die de stad nog steeds heeft op bezoekers. Net als 1.000 jaar geleden waarschijnlijk ook al het geval was.

Meer info:

UNESCO

Bijna twintig jaar voor deze uitverkiezing (in 1988), besloot de UNESCO al dat Chichén Itzá tot het Werelderfgoed behoort. Waardoor niet alleen het publiek, maar ook de wetenschap laat zien dat de oude stad tot de meest bijzondere bouwwerken behoort wat we op onze planeet kennen.

Muziekinstrumenten

In september 2009 opperen Mexicaanse wetenschappers een theorie dat de piramides mogelijk muziekinstrumenten waren waarmee Chaac, hun god van de regen, gunstig moest worden gestemd. Het is al langer bekend dat er een bijzonder geluid komt uit de Piramide van Kukulcán in Chichén Itzá wanneer toeristen de trappen beklimmen. De klanken kun je vergelijken met het geluid van regendruppels die in een emmer water vallen. Onderzoekers van de Professional School of Mechanical and Electrical Engineering in Mexico City ontdekten dat de piramide van de Maan in de voormalige Maya-stad Teotihuacan een soortgelijk geluid maakt als deze wordt beklommen.

Volgens hen wijzen metingen uit dat de frequenties van de klanken precies overeen komen. Ook stelden de wetenschappers vast dat de geluiden opmerkelijk genoeg niet worden veroorzaakt door de holle vorm van de piramides. De geluidsgolven worden via de traptreden naar buiten geleid door het geribbelde oppervlak. En de geluiden moesten regengod Chaac gunstig stemmen. De Mexicaanse wetenschappers wijzen er op dat in zowel de piramide van Kukulcán als de piramide van de Maan maskers van de regengod Chaac zijn gevonden. Zoals vaker, zijn niet alle wetenschappers onder de indruk van de theorie. De meeste wetenschappers menen dat de piramide van Kukulcán werd gebouwd ter ere van de slangengod Kukulcán.

Meer info:

Puuc-stijl

De gebouwen die in Old Chichen staan zijn door de Maya's vooral gemaakt in Puuc-stijl, oftewel voor de komst van de Tolteken. Deze uitbundige manier van bouwen is afkomstig uit het noordoosten van Mexico. Het is te herkennen aan de vele mozaïeken, kleine reliëfzuilen en de her en der opduikende beroemde maskers van Chac, de regengod.

Meer info:

Restauratie

Door de jaren heen zijn diverse monumenten gerestaureerd. Waaronder de beroemde Tempel van de Krijgers. Overigens is het niet mogelijk om alles te restaureren, simpelweg omdat de structuur van het originele gebouw niet bekend is. Wetenschappers blijven wel steeds nieuwe ontdekkingen doen, waardoor de geheimen van Chichén Itzá langzaam ontrafeld worden.

Privé-eigendom

Een lokale gids laat met name de bijna onzichtbare dingen zien van Chichén Itzá.
Corno van den Berg

Vreemd genoeg behoren de ruïnes de overheid toe, maar het land waarop ze staan niet. Dat is eigendom van de Barbachano-familie. Zij ontwikkelden al in 1920 toerisme naar deze stad. De familie kocht de grond om het alleenrecht te krijgen en de ruïnes tevens te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Inmiddels werken ze samen met het officiële Instituto Nacional de Antropología e Historia om de plek ook voor de toekomst te bewaren.

Opgravingen

Ook nu nog worden er volop opgravingen gedaan in het gebied rond Chichén Itzá. Onder meer op het terrein van de familie. De huidige plek wordt Old Chichén genoemd en kent diverse opmerkelijke bouwwerken als de Tempel van de Phalli, het Platform van de Grote Schildpad, Tempel van de Uilen en de Tempel van de Apen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Chichén Itzá - Mysterieuze Maya-stad

Chichén Itzá - Mysterieuze Maya-stad

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak de jaarlijkse equinox mee. Reinig je lichaam op de Maya-manier. En zie de beruchte offerplaatsen, de 'chac mools'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.