Palenque - Grootse Maya-stad in de jungle

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de talloze onderzoeken die hier worden uitgevoerd. En welke nieuwe inzichten er recent zijn ontstaan. En ook informatie over de diverse restauratieprojecten.

Menselijke adem

De gang in de Tempel van de Inscripties en de tombe van Pakal waren voor het publiek te zien tot 2003. De adem van de vele mensen, maar ook vleermuizen, zorgden voor veel problemen. Met name voor de vele hiërogliefen. Inmiddels is in het Palenque Archaeological Site Museum een kopie van de gang en de tombe te zien, de originele is afgesloten.

Werelderfgoed en Nationaal Park

Palenque en haar omgeving heeft tegenwoordig de officiële status van nationaal park. Dit om zowel de gebouwen, maar ook het omliggende regenwoud te beschermen. En, minimaal zo belangrijk, de vele gebouwen die nog (half) onder de grond verborgen liggen. De UNESCO riep Palenque in 1987 uit tot werelderfgoed.

INAH en PARI

Het officiële Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) voert, vaak in samenwerking met het Pre-Columbian Art Research Institute (PARI), al decennialang onderzoek uit in Palenque. Zowel naar de opgegraven gebouwen als hetgeen nog onder het zand ligt.

Restauratie

Een bijzonder aspect van de diverse restauratieprojecten is het schoon maken en conserveren van allerhande juwelen en andere artefacten. Deze vaak fragiele kunstvoorwerpen zoals beeldjes van jade of goud worden soms totaal vernield terug gevonden. Soms zitten wetenschappers maandenlang te puzzelen voordat ze het weer in originele staat hebben terug kunnen brengen. Palenque telt daarnaast nog talloze gebouwen, die geheel, gedeeltelijk of helemaal niet opgegraven zijn. Deze worden meestal in groepen weergegeven, zoals Groep B of Groep C.

Maya-taal

Overigens zijn nog niet alle symbolen uit de Maya-taal ontcijferd. Ook al wordt nog steeds Maya (er zijn 31 officiële talen) in dit deel van Mexico gesproken. Maar de eeuwenoude tekeningen worden niet meer gebruikt. Wat het achterhalen van de betekenis er van erg lastig maakt.

Verdronken in het regenwoud

Palenque is een van de best onderzochte Maya-steden, maar het regenwoud (en de Mexicaanse regels) maken verder onderzoek erg tijdrovend. Bekend is dat de stad al rond het jaar 200 werd bewoond, maar de meeste opgravingen dateren uit de tijd van 600 tot 900 na Chr. De periode er voor is nog vrijwel geheel in nevelen gehuld.

Tenondergang Maya's

Diverse studies hebben uitgewezen dat ontbossing en erosie waarschijnlijk een rol speelden bij de ineenstorting van de Mayacultuur. In mei 2009 publiceren onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati hun bevindingen over het gebruik van houten balken in zes tempels in Tikal in Guatemala. Tikal was, net als Palenque, één van de belangrijkste oude steden uit het tijdperk van de Maya's. Opmerkelijk is dat in de nieuwere tempels veel slechter hout is gebruikt dan in de eeuwen ervoor. In oude tempels werd vooral het rechte hout van sapotillebomen gebruikt, maar later alleen nog maar hout van campêchebomen, dat veel knoesten bevat en veel minder makkelijk te bewerken is. Volgens de onderzoekers is dat het eerste tastbare bewijs van de theorie dat de Maya's de natuur om hen heen slecht hebben beheerd.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Palenque - Grootse Maya-stad in de jungle

Palenque - Grootse Maya-stad in de jungle

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek de tombe van de Rode Maya-Koningin. Vergaap je aan de juwelen in het graf. En duik het oerwoud met de vele ruïnes in.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.