Petra - Roze beschaving uit de Oudheid

Beschermd & Onderzoek

In Petra zijn veel monumenten. Wetenschappers proberen alles te achterhalen. Hieronder vind je de belangrijkste onderzoeken, maar ook welke maatregelen worden genomen om Petra te beschermen.

Werelderfgoed en Wereldwonder

Een vrouw zoekt de schaduw op in Petra.
Corno van den Berg

UNESCO zette Petra al in 1985 op de prestigieuze lijst van Werelderfgoederen. Het gaf de oude stad niet alleen status, maar maakte het ook bekend bij een groter publiek. In 2007 werd een wereldwijde peiling op internet gehouden voor de 'Zeven Nieuwe Wereldwonderen'. Naast Chichén Itza (Mexico), Machu Picchu (Peru), het Colosseum (Rome, Italië), het Jezus-beeld (Rio, Brazilië), Taj Mahal (India) en de Grote Muur (China) werd Petra door het publiek verkozen. Het zegt genoeg over de stad, de bouwkunsten en haar mysteries.

Illegale grafroof

Petra kent al decennialang een groot probleem; illegale grafroof. Wat duidelijk zichtbaar is: door het hele gebied lopen talloze Bedoeïen met zakjes munten rond. Ze spreken de toeristen aan en laten dan graag de Nabatese of Romeinse munten zien. Voor veel toeristen een aardig souvenir aan het bezoek van deze stad. De meeste zijn vals, maar wie aandringt krijgt meestal toch echte te zien. En wie ze koopt stimuleert het illegaal leegroven van dit soort archeologische plekken. Al decennialang wordt de omgeving van Petra illegaal omgeploegd op zoek naar antieke overblijfselen. De muntjes zijn slechts de 'bijvangst'. Het roven is al sinds 1988 verboden, net als de verkoop van deze munten. Daarom hebben ze ook altijd valse munten bij zich…

Petra National Foundation

Het onderzoek naar de diverse gebouwen gaat nog steeds door. Koningin Noor riep in 2004 de hulp in van onder meer Amerikaanse ambassadeurs en prominente Jordaniërs om de 'roze stad' beter te beschermen. De Petra National Foundation fungeert vooral als denktank voor bijvoorbeeld het management van het gebied. Een van de speerpunten is onder meer het natuurlijk evenwicht in het gebied. Door het toerisme is het aantal wilde dieren in het gebied zo goed als uitgestorven.

Restauratie

De bijzondere mozaïekvloer in de kerk van Petra.
Tim Reid

Wetenschappers doen al lang onderzoek naar onder meer de precieze functie van Petra. Waarbij de meest moderne apparaten worden ingezet om bijvoorbeeld de stad in kaart te brengen. Daarnaast worden al decennialang monumenten gerestaureerd. Als de geleerden tenminste hebben kunnen achterhalen hoe het gebouw er ooit uit heeft gezien. Waaronder de beroemde Schatkamer, dat al in de zestiger jaren stevig onder handen werd genomen. En de mozaïekvloer in de kerk van Petra. Maar bij andere gebouwen is onbekend hoe het originele meesterwerk er uit moet hebben gezien.

Grote tempel

Daarnaast zijn er door de jaren heen talloze initiatieven opgezet om het cultureel erfgoed te beschermen. Daarbij wordt de overheid van Jordanië geholpen door talloze ervaren mensen van bijvoorbeeld archeologische instituten en universiteiten uit het buitenland. Onder meer bij onderzoek naar de Grote Tempel, waarvan opvallend weinig over is door erosie en mogelijk een aardbeving.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Petra - Roze beschaving uit de Oudheid

Petra - Roze beschaving uit de Oudheid

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ga op stap met een archeoloog. Zoek de Djinn-blokken. Onderga Petra in de nacht. Maak kennis met de Nabateeërs.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.