Musandam - De fjorden van Arabië

Mijn hoogtepunten

In Musandam leven meer dolfijnen dan mensen. Dat moet ik zien.

  • Overal zie ik rotsen. Het klimaat is warm en droog. Hier groeit bijna niets. De jeep moet puffen om de berg te nemen. Het is de hoogste van Musandam: Jebel Al Harim. Deze is meer dan 2.000 meter hoog. Onderweg kom ik eenvoudige rotstekeningen tegen. Afbeeldingen van dieren en mensen zijn in de rots gehakt met een scherp voorwerp, lang geleden. In de berg zitten ook fossielen; van schelpen, kokerwormen en veel meer zeedieren. De gids legt uit: ,,Dit was ooit de zeebodem.” Ik had al zo'n vermoeden dat ik zelfs hier nog de zee zou ontmoeten.

  • In de ochtend stap ik op een traditionele zeilboot (een handgemaakte dhow). Deze is volledig bekleed met Aziatische tapijten en kussens. Ik ben in Khor Sham, één van de vele fjorden hier. Voor me staat zoete zwarte thee, verse koffie en diverse soorten fruit. Ik verbaas me over het kristalheldere water en de witte strandjes.


  • Dit is het uiterste noordelijke puntje van het Arabisch Schiereiland, aan de Straat van Hormuz. Een wondere wereld. De rotsen zijn kaal, zonder begroeiing krijgen deze fjorden iets abstracts. Hoog tijd om een vislijn uit te vangen. De gids verzekert me: Wat ik vandaag vang, krijg ik 's avonds als maaltijd.

  • De gids gooit een feitje er uit. In Musandam leven meer dolfijnen dan mensen. Tussen december en juni is het mogelijk er tientallen tegen te komen. Dat komt goed uit, ik ben in het juiste seizoen. Het voordek wordt mijn plek; hoofd lekker in de wind. Al na enkele minuten is het raak; dolfijnen! De kapitein geeft gas, wat niet echt logisch lijkt. Maar de dieren springen dwars door de golf van de boot. Eentje zwemt vlak voor de boeg uit, terwijl het ondertussen naar mij kijkt. Ze verdwijnen sierlijk, met hun staart uit het water en een zachte plons als afsluiting. 
Ik vraag de gids welke soort dolfijn dit was. ,,Soorten? We hebben hier witte, grijze en zwarte dolfijnen. Dit was de grijze." Ik moet eigenlijk wel lachen om zijn reactie. In de uren daarna komen we nog meer dolfijnen tegen, veel meer. De dieren laten zich graag zien.

  • Het is hoog tijd om zelf te gaan snorkelen in het heldere water. Een rog schiet weg, net als veel vissen. Plotseling zwemt de bootsman voor me. Aan zijn harpoen zie ik twee zeekatten, familie van de inktvis. Eigenlijk had ik ze levend willen zien. Ik zwem maar even verder.

Opvallend genoeg is hier veel koraal te zien. Met kleurrijke papegaaivissen en talloze andere soorten. Verrassend hoe rijk het hier is. En gelukkig zie ik ook een mannetje en vrouwtje zeekat van zo'n 50 cm voorbij zwemmen. Deze wonderlijke dieren hebben de kleur van het koraal aangenomen. Totdat ik iets te dichtbij kom, dan schieten ze weg. Eenmaal weer aan boord check ik mijn vislijn. Ik vang niets, maar de bootsman wel. Barracuda en zeekat staan op het menu, ook voor mij. Hij neemt alvast een hapje van de inktvisachtige, rauw. Het is een delicatesse hier. Ik pas, ik schuif wel aan bij het diner.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Musandam: een Droomplek.

Musandam bestaat uit diverse fjorden en wordt wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Deze 'vingers in zee' kennen weinig vegetatie en een bijzondere geschiedenis. Het gebied is goed te combineren met Dubai, dat op 170 km ligt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Varen in een traditionele zeilboot (een dhow) op zoek naar dolfijnen.
  2. Zoeken naar eeuwenoude fossielen uit de zee.
  3. Per jeep het achterland van Musandam verkennen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Musandam - De fjorden van Arabië

Musandam - De fjorden van Arabië

Ontdek de 6 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de kale fjorden in een extreem heldere zee. Vaar in een traditionele zeilboot; een dhow. Spot tientallen dolfijnen. Snorkel met schildpadden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.