Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Achtergronden

Het verhaal van Dubai is simpel: na 2016 is de olie in dit deel van de wereld op. Dan moet het land kunnen leven van toeristen. Welkom in de grootste bouwput op aarde.

Dubai tart soms je voorstellingsvermogen. In een enorme zandbak wordt de meest geavanceerde stad ter wereld gebouwd. Met een architectuur die zowel briljant als krankzinnig kan worden beschouwd. Waaronder The World, een groep van eilanden die de wereld voorstellen. En er komt nog veel meer aan, zoals pretparken, dierentuinen, enzovoort. Met opvallend veel Nederlandse inbreng.

Wie in Dubai rond wandelt moet verbaasd om zich heen kijken. Zeker als je eerst een stuk door de omliggende woestijn hebt gereden. Het heeft dan ook wat weg van een fata morgana, een onechte droom. Ineens sta je midden in een moderne stad. Waar de grenzen van het menselijk kunnen continu worden opgerekt.

Dubai is een stad die groeit waar je bijstaat.Het verhaal van Dubai is simpel: na 2016 is de olie in dit deel van de wereld op en moet het land kunnen leven van het toerisme. Althans, dit is de droom van sjeik Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum. Waarvoor investeerders worden gezocht die buiten de gebaande paden denken. Eén van die investeerders is Nakheel (wat Arabisch is voor palmbomen) van sultan Ahmed bin Sulayem. Zijn bedrijf heeft veruit de meest gedurfde plannen ontwikkeld. Zoals de beroemde eilanden voor de kust in de vorm van The Palms en The World.

Meer info:

Dubai is op tal van plekken een enorme bouwput.
Luc B

Bij veel van de projecten dachten de meeste mensen dat het onmogelijk is. Dat je in Dubai indoor kunt skiën op voormalige woestijnduinen is nog tot daar aan toe, maar wonen op een van de talrijke kunstmatige eilanden wordt al anders. Zeker als je de omvang van deze projecten ziet. En alles in een ongekende luxe. Alles wat de moderne mens zich kan wensen is er. Met een Nederlands tintje, of eigenlijk visitekaartje. Want ons land speelt een belangrijke rol bij de bouw.

Het lijkt er soms op alsof Dubai geen verleden heeft. Maar met het ontwikkelen van de moderne stad komt het verleden langzaam naar boven. Tot nu toe was opvallend weinig bekend over dit deel van het Arabisch schiereiland. Maar bij de aanleg van de riolering bij Dubai Internet City komen de resten van een groot moeras tevoorschijn dat hier ongeveer 7.000 jaar geleden moet hebben gelegen. Dat langzaam ten onder is gegaan aan de woestijn. Ook zijn hier sporen van menselijke bewoning aangetroffen, waarschijnlijk heeft het ooit onderdeel uitgemaakt van een handelsroute naar het westen. Maar veel meer is er niet bekend.

In documenten wordt de stad voor het eerst pas in 1799 genoemd. In 1966 wordt in de omgeving olie ontdekt, wat de toekomst van het land drastisch verandert. Niet alleen levert het heel veel geld op, maar zorgt ook voor een toestroom van arbeiders uit India en Pakistan. Waardoor de stad snel groeit. In 1971 vormt Dubai, tezamen met Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain en Ras al-Khaimah de Verenigde Arabische Emiraten. De Golfoorlog in 1990 zorgt voor veel onrust, maar talloze internationale bedrijven verhuizen hun kantoren vanuit Koeweit en Bahrein naar het stabielere Dubai. De al in 1979 ingestelde handelsvrije zone blijkt een ware magneet en zet Dubai economisch verder op de kaart.

In deze exorbitante omgeving spelen diverse Nederlandse bedrijven een essentiële rol. In 2004 krijgt Van Oord (die zichzelf 'waterbouwer' noemt) het contract om de kunstmatige palmeilanden te ontwikkelen. Tezamen met de Nederlandse baggeraar Boskalis en de Belgische baggeraar Jan de Nul. Midden in de zee worden eilanden met speciaal zand opgespoten. Wat talloze hoofdbrekens oplevert, met name de vraag hoe het opgespoten zand niet wegspoelt. Een ingenieuze golfbreker van rotsblokken moet het wassende water tegen houden. Maar al snel blijkt dat de doorstroming tussen de eilanden niet genoeg is. Wat nieuwe problemen oplevert. Terwijl ook constant naar de ecologische omstandigheden moest worden gekeken.

Tezamen met baggeraar Boskalis is de eerste 'Palm' inmiddels opgeleverd. Wat Nederland als 'watermanagers' opnieuw op de kaart zette. Maar de klus is nog niet klaar. Momenteel is Van Oord bezig met de 'wereldeilanden'. Deze eilanden zijn waarschijnlijk zichtbaar vanuit de ruimte. Daarmee zou het na de Grote Muur in China het tweede menselijke bouwwerk zijn dan vanaf de maan te zien is. En daarna volgt waarschijnlijk The Universe, een nog groter project…

Meer info:

En wie denkt dat dit alles is, komt bedrogen uit. Er zijn inmiddels concrete plannen voor zo'n beetje alles wat een mens leuk vindt, van dierentuinen tot pretparken. En van waterparken tot educatiecentra. Je kunt het niet bedenken of het wordt hier gebouwd in de komende jaren. Je moet het zien om te geloven.

Dubai is hard op weg een hele bijzondere stedentrip te worden. Waar je de woestijn in kunt, kunt relaxen op een menselijk eiland aan het water en waar je architectuur van de 21e eeuw kunt zien. In een stad die groeit waar je bijstaat. Met voortdurend nieuwe attracties. Dubai is een stad waar je je ogen uitkijkt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek grensverleggende architectuur. Zie de 'palmeilanden' in zee groeien. Ski bij 35 graden. Verken de woestijn. En bezoek een souk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.