Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe in Dubai wordt geprobeerd de zee en haar bewoners te beschermen. Ook hier heeft de wereldwijde recessie gevolgen.

The Palms

De onderwaterwereld van Dubai is rijker dan veel mensen weten. Met onder meer murenes.
John Carter

Het was één van de keiharde voorwaarden die sjeik Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum stelde. Bij de bouw moet alles ecologisch verantwoord worden gebouwd. Wat zoveel betekent als dat de natuur er geen schade van mag ondervinden. Wat bouwers Van Oord en Boskalis voor grote uitdagingen stelt. Want nog nooit heeft de mens op zo'n grote schaal iets in zee gebouwd.

Mede door de immensheid van de projecten maken diverse natuurorganisaties zich nog steeds grote zorgen over de gevolgen voor de onderwaterwereld. In 2005 meldden ze dat het anders zo heldere water op diverse plekken vertroebeld was door het massale baggeren en deponeren van zand in de zee. Erger is dat diverse koraalriffen, oesterbedden en zeegrasvelden onder een dikke laag zand zijn bedolven. Waardoor, volgens diverse onderzoekers, talrijke dieren in de problemen zijn gekomen.

Ook de diverse stranden kampen met problemen. Door de bouw van bijvoorbeeld The Palms is de stroming van de zee veranderd, waardoor delen van de kust al zijn weggespoeld. Inmiddels zijn ook hier speciale golfbrekers geplaatst. Opvallend genoeg kampen de bouwers met een probleem: zandtekort. Het woestijnzand is te losjes van structuur en zal daarnaast het milieu drastisch vervuilen. Dus wordt van heinde en verre zand gehaald en opgespoten.

Ook zijn er positieve berichten over de natuur. De onnatuurlijke golfbrekers van rotsblokken rondom The Palms trekt massa's vissen aan. Ook is hier jong zeegras te zien, wat een indicatie is dat het gebied ecologisch de goede kant op gaat. Verder onderzoek is noodzakelijk om te zien of de projecten langdurige schade hebben aangericht.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Dubai - Grensverleggend menselijk kunnen

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek grensverleggende architectuur. Zie de 'palmeilanden' in zee groeien. Ski bij 35 graden. Verken de woestijn. En bezoek een souk.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.