Bezoek een café in een sloppenwijk in Zuid-Afrika

14 februari 2012 Corno van den Berg

Een café beginnen in een sloppenwijk. Waar je je ook als toerist thuis voelt. Ik proost op het leven, aan haar bar. Noxolo Sume is een bijzondere vrouw, een 'local' met een hart van goud. En via het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau is er opnieuw een bijzondere reis te winnen.


Ontmoet de 'locals'

De komende weken spreek ik met drie bijzondere mensen. 'Locals' met een missie, mensen die een reis altijd wat extra's geven. Ik praat uitgebreid met hen. Na Diale Rangaka (vorige week) is het nu de beurt aan Noxolo Sume. We praten onder het genot van een glas 'fonkelwijn' aan haar bar.


 

Noxolo Sume: ,,Welkom in mijn café, clubhuis, concertzaal en veel meer. Hier komt de lokale bevolking de dagelijkse zorgen ontvluchten. Met een drankje, een praatje, een spelletje en wat muziek. Het deurbeleid is simpel: Iedereen is welkom."

 

Corno van den Berg: ,,De sfeer is gemoedelijk, dat valt echt op. En als je binnen komt voel je hier snel thuis. Is het niet moeilijk om juist in een sloppenwijk een café te beginnen? Hoe is het idee eigenlijk ontstaan?"

 

Noxolo: ,,Ja en nee. We begonnen klein, mijn man Jeya werd ontslagen. Hij was te oud om nog een baan te kunnen vinden. Na wat nadenken dachten we; we beginnen Jeya’s Tavern. Op een plek waar iedereen ons kent en dus werd dat Nelson Bay bij Port Elizabeth."

 

Corno: ,,En toeristen vinden je café inmiddels ook zie ik. Zowel doordeweeks als in het weekend als hier vaak muziek is, toch?"

 

Noxolo: ,,Ja, we bieden een unieke manier om te zien hoe het leven in een 'township' is. En het is echt niet eng of spannend zoals vaak wordt gedacht. De meeste bezoekers hebben een gids bij hun, vooral ook om dingen uit te kunnen leggen."

 

Corno: ,,Het café is een groot succes begrijp ik, mensen staan soms buiten. Het is zelfs buiten Port Elizabeth bekend. Wordt het niet te veel?"

 

Noxolo: ,,Haha, ja. Meer en mensen komen langs. En het is nu al te klein in het weekend. Daarnaast willen veel mensen hun feestje hier vieren, terwijl ook veel muzikanten hier graag spelen. Dus zijn we hard aan het nadenken over hoe we dat allemaal kunnen handelen. Laat iedereen maar langs komen, dan zullen ze zien hoe het bruist. Dus doe mee met de tweede prijsvraag en win die 15-daagse reis naar Zuid-Afrika."

 

Ga naar Zuid-Afrika

Deel

Mijn reisagenda

Sri Lanka

Binnenkort naar:

Sri Lanka, januari Malediven, januari

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!