China opent hoogste nationaal park ter wereld

5 november 2012 Corno van den Berg

China heeft in Tibet het hoogste nationaal park ter wereld opgericht. Het Qomolangma National Park is maar liefst 78.000 vierkante kilometer groot en bevat vijf bergen van boven de 8.000 meter. Waaronder de Mount Everest, waarnaar het park is vernoemd.


 

Zo groot als Tsjechië

Het nieuwe Qomolangma nationaal park is zo groot als Tsjechië. En met de opening heeft China een record gevestigd, want er is geen hoger gelegen nationaal park in de wereld. Wie naar dit deel van de Himalaya reist kan naast de Tibetanen majestueuze gletsjers, warmwaterbronnen en wouden vinden. En natuurlijk de mogelijkheid om de Mount Everest vanuit Tibet te beklimmen. Het park ligt in de Shigatse-regio van Tibet nabij de grens met Nepal. Naast de vijf achtduizenders vind je hier nog tien bergen met een hoogte tussen de 7.000 en 8.000 meter.

 

Bijzondere plek

Volgens de krant China Daily wordt de regio beschermd omwille van haar biodiversiteit en om te voorkomen dat het gebied illegaal wordt geëxploiteerd. Om het toerisme een extra impuls te geven krijgt Tibet eveneens de hoogst gelegen luchthaven ter wereld. Deze zou in 2015 open moeten gaan. Tevens is de discussie om de naam van Mount Everest weer opgelaaid. De Tibetanen noemen hem Qomolangma en vinden dat deze lokale naam moet worden gehanteerd in plaats van die van de 'bemoeizuchtige Westerlingen'.

Foto's: ccdoh1

 

Verder lezen:

Ontdek de Droomplek Mount Everest.

 

Volg Droomplekken.nl

Volg ons op Facebook en Twitter!

 

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!