Een persoonlijke kennismaking met nachtskiën

21 maart 2013 Corno van den Berg

Wie op wintersport gaat, kan (met een beetje geluk) lekker skiën of snowboarden met een zonnetje. Maar dit kan ook met de maan. Nachtskiën (of eigenlijk avondskiën) kan op meer en meer wintersportplaatsen. Ik probeerde het uit bij de Dolomieten, in Trentino. Waar je nog tot Pasen los kunt gaan.


Ik moet wel even mijn ritme aanpassen. Je raakt er verrassend snel aan gewend om overdag lekker te skiën en daarna tot rust te komen. Of juist de après-ski te proberen, al doe ik dat ook niet elke avond. Uitgebreid Italiaans dineren is dan meer mijn ding, merk ik hier.

En om dan de vermoeide spieren weer in beweging te krijgen is niet eenvoudig. Zeker niet op dag 4. Stram, stijf, 'houten klaas' en meer van dit soort termen komen in me op. En dan is het ook nog donker. Althans voor een deel, de maan laat zich zien en het pad op de piste is verlicht. Een beetje spookachtig is het wel.

Ik ga nachtskiën in Madonna di Campiglio, midden in de beroemde Dolomieten. Hier worden zelfs slalomwedstrijden in de avond gehouden, dus kampioenen zijn me voor gegaan. De naam van de piste klinkt wel erg mooi: Canalone Miramonti. Hopelijk is mijn techniek naar beneden net zo mooi, maar ik betwijfel het erg.

Net als bij het 'echte' skiën, heb je hier gradaties. En kun je serieus je 'skills' testen in een Funpark, maar ook op de beroemde zwarte Alochpiste in Pozza di Fassa Ski Stadium proberen. Hmm, dat durf ik overdag al nauwelijks. Daar ga ik nog eens over nadenken, bij een hele late après-ski.

Maar zodra ik zit, neemt de vermoeidheid het over. Gelukkig wordt hij vergezeld door een gelukzalig gevoel; een bonte mix van frisse lucht, zon, maan, actief bezig zijn en een decor waar je u tegen zegt.


Meer info:

Night skiing

Deel

Mijn reisagenda

Sri Lanka

Binnenkort naar:

Sri Lanka, januari Malediven, januari

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!