Help mee bedreigde dieren te redden in Zuid-Afrika

21 februari 2012 Corno van den Berg

Op safari gaan in Zuid-Afrika is bijna logisch te noemen. Maar net buiten Kruger National Park ligt het Hoedspruit Endangered Species Centre. Waar je talloze zeldzame dieren kunt zien. En jij kunt hen helpen. Door bijvoorbeeld een reis te winnen; de laatste.


Ontmoet de 'locals'

Deze weken spreek ik met drie bijzondere mensen. 'Locals' met een missie, mensen die een reis altijd wat extra's geven. Ik praat uitgebreid met hen. Na Diale Rangaka en Noxolo Sume is het de beurt aan Henk Labuschagne. Hij leidt me rond.

 

Henk Labuschagne: ,,Welkom op Hoedspruit Endangered Species Centre, een centrum voor onderzoek en het fokken van talloze bedreigde dieren. Stap maar in de jeep, mocht je vragen hebben tijdens de rondleiding, laat maar weten."

 

Corno van den Berg: ,,Vragen heb ik zeker wel. Hoe komen de dieren hier terecht? Waren het allemaal wilde dieren? Wat zijn hun problemen? Worden ze weer uitgezet? Hoe doe je dat precies? En hoe voorkom je dezelfde problemen?"

 

Henk (lachend): ,,Dat is een spervuur aan vragen. Geeft niet, dat hebben de meeste toeristen. We vangen veel jonge dieren op die in het wild in de problemen zijn gekomen. Door stropers, boeren of andere zaken. Wij brengen ze groot en leren ze gedrag aan dat hen helpt in het wild."

 

Corno: ,,Ik zie onder meer jachtluipaarden en zwartvoetkatten. En veel meer dieren die ik amper ken. Lijkt me een lastige klus met al die diverse diersoorten."

 

Henk: ,,Kijk naar deze Afrikaanse wilde honden, extreem zeldzame dieren. We gaan ze voeren en proberen ze zo natuurlijk mogelijk hun prooi te geven, dus rijden we een stukje met het vlees achter de auto. Dan wordt hun jachtinstinct aangewakkerd."

 

Corno: ,,Je hoort vaak dat dat mislukt toch? Hoe pakken jullie dat aan dan? Hoe voorkom je dat de dieren weer in de problemen komen?"

 

Henk: ,,Wij plaatsen de dieren in nationale parken of grote privé-terreinen. Daar waar ze bescherming krijgen. Tot nu toe hebben we in ruim 20 jaar meer dan 200 bedreigde dieren uitgezet. In mijn ogen zeer succesvol dus."

 

Corno: ,,Klinkt erg goed. Deze dieren wil iedereen graag op safari zien, maar weinig mensen realiseren zich dat ze het heel zwaar hebben. Misschien niet in het park waar ze ze zoeken. Maar wel in de overige gebieden, waar ze in aanraking met de mens komen, toch?"

 

Henk: ,,Ik raad iedereen aan om na een safari hier te komen. Dan begrijp je veel meer van de dieren en hun leven. En je kunt een jachtluipaard aaien. Je entreegeld helpt de dieren. Dus kom naar Zuid-Afrika, ook als je deze allerlaatste reis naar Zuid-Afrika niet wint!"

 

Ga naar Zuid-Afrika

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!