iPort: Nieuw concept voor luchthavens als Schiphol

9 juli 2013 Corno van den Berg

Het is een Nederlands idee, en het zou weleens de toekomst van vliegen kunnen veranderen. De iPort is een draaiende terminal, waar een toestel in slechts 40 minuten passagiers kan uitladen en inladen en vertrekken, inclusief een schoonmaak. Hiermee zou de traditionele pier met overal gates met toestellen verdwijnen.Een impressie van de iPort.

Het wordt al de McDrive van de luchthavens genoemd. De iPort is revolutionair. Een pier met overal gates waar de toestellen al die tijd staan wordt overbodig. De terminal van de toekomst is rond, aldus The Grounds, een initiatief van Schiphol Group en een aantal gerenommeerde partners als Imtech, TU Delft, TNO en Wageningen UR.

Bij de iPort bestaat de buitenste schijf uit de gates. De iPort is een terminalgebouw op een draaischijf, waar vliegtuigen na de landing worden afgehandeld en weer direct worden klaargemaakt voor vertrek. Op de eerste verdieping kunnen reizigers winkelen. Op de begane grond bevinden zich de wachtruimte en horecavoorzieningen.

De voordelen zijn groot. Een vliegtuig kan in 40 minuten weer de lucht in, dat duurt nu minimaal 60 minuten. En je hebt veel minder ruimte nodig. ,,Door het platform op water te maken, kan het makkelijker ronddraaien’’, aldus Coen Siezinga van The Grounds. Op dit moment wordt onderzocht waar het haalbaar zou zijn een eerste iPort terminal te bouwen. Dit zou best wel eens Schiphol kunnen worden.


Meer info:

Iport van The Grounds.

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!