James Cameron en Richard Branson strijden om diepste plek ter wereld

13 maart 2012 Corno van den Berg

Filmmaker James Cameron wil deze maand het diepste (bekende) punt in de oceaan bereiken. De Challenger Deep ligt op 11.034 meter in de Marianentrog in Azië. Ondertussen is ook Richard Branson bezig om dit deel van de wereld te verkennen. En hij wil toeristen meenemen.

 

Zelf ontwikkelde hightech onderzeeër

Afgelopen woensdag testte Cameron al zijn deels zelf ontwikkelde hightech onderzeeër, de felgroene Deepsea Challenger. En hij schreef meteen de diepste solo-duik ooit op z’n naam: 8,2 kilometer. Nog in maart wil hij de 11 kilometer diepe bodem van de Challenger Deep bereiken. Volgens wetenschappers is dat het diepste punt op aarde. Voor zover bekend.

Mocht de beroemde regisseur van onder meer Avatar de bodem bereiken, dan is hij daarmee de derde mens ooit. Alleen Jacques Piccard en Don Walsh gingen hem voor in een oude onderzeeër. Zij zagen zo'n vijftig jaar geleden alleen maar stofwolken door hun iets te harde landing. Zij verbleven twintig minuten op de bodem; Cameron wil zes uur blijven.

 

Graphic

De intrigerende Marianentrog

De boot is bijzonder omdat hij verticaal in het water ligt. Waardoor hij sneller kan dalen. Cameron zit in een bolvormige cabine waar hij extreem goed uitzicht heeft. Hij maakt foto-, maar vooral ook video-opnames met verschillende camera’s aan boord. Daaronder zit een RED EPIC, die een resolutie van 5K schiet.

En, hij wil de opnames onder meer gebruiken voor Avatar 2. Voor de wetenschap zal Cameron monsters van de zeebodem meenemen, waaronder kleine dieren. Hij gebruikt daarvoor een 'slurp gun' en een speciale hydraulische arm. Bijzonder is dat die arm een echte versie is van de mechanische ledenmaten die in Avatar en Aliens al voorbij kwamen.

Cameron is gefascineerd door de diepzee. Voor zijn filmklassieker Titanic ging hij al 33 keer de diepte in. En zijn cult-klassieker The Abyss werd opgenomen in een van de grootste kunstmatige bassins ooit. Cameron heeft nog geen plannen bekend gemaakt om toeristen in zijn speciale onderzeeër toe te laten bekend gemaakt.

Iets wat Richard Branson wel gaat doen. Op dezelfde plek, al zullen toeristen iets minder diep gaan. Branson heeft al een speciale eenmansonderzeeër laten bouwen; die door zijn vleugels veel weg heeft van een vliegtuig. Het vaartuig is ruim 5 meter lang, kan tien kilometer diep gaan en is gemaakt van koolstofvezels en titanium. De boot kan zonder hulp 24 uur onder water blijven.

 

Groepsreizen

Branson wil ook groepsreizen naar de dieptes van de oceanen aanbieden. De speciaal daarvooor ontworpen duikboot wordt momenteel gebouwd. Naar schatting moet voor een begeleide reis met drie personen zo'n 470.000 euro worden betaald. Maar dan ben je wel ergens.

Deel

Mijn reisagenda

Sri Lanka

Binnenkort naar:

Sri Lanka, januari Malediven, januari

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!