Leeuw na drie jaar gered van dodelijke strik

19 maart 2013 Corno van den Berg

Het verhaal is triest, maar ook hartverwarmend. Een mannetjesleeuw in Mikumi National Park (Tanzania) liep al drie jaar lang met een strik van ijzerdraad om zijn kop. Hij werd gevoerd door andere leeuwen, maar ging een zekere dood tegemoet. Totdat parkwachters ingrepen. Recent werd het dier weer gespot, tot vreugde van velen.Parkwachters zagen de leeuw al in 2009 met het ijzerdraad om zijn nek. Maar hij ontsnapte voordat ze in konden grijpen. Ook latere pogingen om het dier te verdoven, en de strop van hem af te halen, mislukten. Wel zagen ze opmerkelijk gedrag van de andere leeuwen. Zijn nakomelingen brachten hem eten om zo in leven te blijven. De wond om zijn nek was inmiddels geïnfecteerd en het dier zou uiteindelijk het loodje leggen.

De Engelse fotograaf Gary Roberts zag het dier en maakte foto's. Deze schokkende foto's werden gepubliceerd door de krant de Daily Mail. Waarna diverse keren een reddingsactie werd opgezet. Maar het terrein was erg lastig en de leeuwen werden steeds schuwer. Dankzij veel vrijwilligers hielpen steeds meer mensen mee zoeken naar het dier. Tot afgelopen augustus. Eindelijk werd de jonge mannetjesleeuw, verzwakt en wel, aangetroffen op een weg in het nationaal park.

Maar de andere leeuwen verdedigden hun familielid, waardoor dit een hachelijke operatie werd. Uiteindelijk lukte het wel. Het vel van de leeuw groeide al over het ijzer heen, slechts een deel was nog maar zichtbaar. Uiteindelijk kon het van zijn nek worden verwijderd. De wond werd met antibiotica bestreden, vandaar de paarse kleur. Dierenartsen slaagden er in de leeuw te verdoven.

Hoofdparkwachter William Mwakilema van Mikumi Nationaal Park laat de strik zien die uiteindelijk van de leeuw werd afgehaald. Volgens Mwakilema is stroperij een toenemend probleem in wildparken, waarbij ook leeuwen geregeld het slachtoffer zijn.

 

Het dier werd weer vrijgelaten, waarna het grote wachten begon. Het was opnieuw fotograaf Gary Roberts die op zoek ging naar het dier. Pas na zes dagen, op het moment dat hij naar huis wilde gaan, zag hij een troep leeuwen. En hij zag ook de leeuw, die weer onderdeel uitmaakte van de familie. Roberts: ,,De wond was aan het genezen en zijn manen groeiden over de wond heen. Een prachtig gezicht."

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!