Nieuw restaurant met dove bediening is groot succes

25 november 2014 Corno van den Berg

Bij binnenkomst krijg je via foto’s en tekeningen uitleg hoe je als klant met het personeel kunt communiceren. Ook de menukaarten zijn erg origineel; naast elk gerecht staat een afbeelding van de tekens die je gebruikt in gebarentaal. In het Canadese Toronto kun je sinds kort eten in een uniek restaurant. De complete bediening van het restaurant Signs bestaat uit doven. Waarbij je als bezoeker al heel snel een band krijgt met de medewerkers.


Als je doof of doofstom bent is het bijna onmogelijk om een opleiding te volgen. Ook zijn er bijna geen arbeidsplaatsen. Iets wat de oprichter van het restaurant, Anjan Manikumar, zelf meemaakte. Hij groeide op met een doofstomme moeder en zag welke problemen ze tegen kwam. Wat Anjan op dit unieke concept bracht.


Hij wilde een restaurant beginnen waar alle medewerkers doof of doofstom zijn. Het leek een onmogelijke klus, maar op de vacatures kwamen maar liefst 200 reacties. Zo'n 50 solicitanten daarvan werken nu in de eetgelegenheid. Anjan en enkele medewerkers leidden zelf het personeel op.


Inmiddels zijn de medewerkers allemaal opgeleid als hulpkok, barman of ober. Bijzonder is dat ze geen horeca-ervaring hadden, maar wel ongebreidelde enthousiasme. En dat is precies wat je terug ziet bij de interactie met de bezoekers. Met handen en voeten worden de bestellingen gedaan, wat meestal veel gelach oplevert.


De kloof tussen de bezoekers en de bediening is opvallend snel weg, zo blijkt uit de video. Inmiddels is er een wachtlijst, want het restaurant is ongekend populair.

Bekijk de video:

 

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!