Nieuws

X
Corno van de Berg

Welkom!

Je bent voor het eerst op een nieuwspagina van Droomplekken, de site vol inspiratie over reizen. Veel plezier.

Corno van den Berg

Priesters van Oude Egyptenaren dood door slecht eten

26 februari 2010 Corno van den Berg

Waarom stierven veel priesters van de oude Egyptenaren op jonge leeftijd? Onderzoekers hebben nu de oplossing gevonden: vet eten.

 

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester publiceren deze opmerkelijke conclusie in het toonaangevende magazine The Lancet. Zij kwamen erachter dat veel priesters uit het oude Egypte jong stierven door met name hartkwalen. Deze zouden veroorzaakt worden door de vette gerechten die werden geofferd aan de Egyptische goden. Egyptenaren boden de goden vaak voedsel als rundvlees, gevogelte en veel zoetigheden aan.

Maar ook veel wijn en brood. Het brood werd vaak vermengd met vet om het op smaak te krijgen. Daarnaast werden melk, eieren en de cakes gebakken met dierlijke vetten en oliën. Ook werd opvallend veel zout gebruikt. Allemaal toonbeelden van rijkdom. Nu blijken het de priesters en hun familieleden te zijn die de prijs van deze ongezonde producten moesten betalen.

 

Mummies

De onderzoekers hebben 22 mummies van priesters van het oude Egypte onder een scanner bekeken. Bij zestien mummies waren de aders en het hart relatief goed te zien. Negen ervan bleken last te hebben gehad van aderverkalking, oftewel artrose. De dosis vet en calcium in hun aderen was veel te hoog, wat de kans op een hartstilstand of een beroerte aanzienlijk vergroot. Hun levensverwachting lag daarom niet hoger dan 40 tot 50 jaar.

Luxor

Luxor

Zweef over het Egyptische Rijk in een luchtballon. Voel je klein in de Vallei der Koningen. Ontdek Karnak. En neem op je gemak een Nijlcruise.

» verder


Daarnaast onderzochten de onderzoekers talloze hiërogliefen en bekeken ze de anatomie van diverse beelden. In de rotstekeningen lazen ze onder meer dat de gewone bevolking geen last had van aderverkalking. Sterker nog, tot nu toe werd gedacht dat het in het oude Egypte helemaal niet voor kwam.

 

Vegetarisch

Een Egyptenaar at vaak vegetarisch, waarbij granen, brood en groente een hoofdrol speelden. In andere tekens valt duidelijk op te maken dat de diverse priesters totaal andere eetgewoonten hadden. in diverse hiërogliefen wordt bovendien gesuggereerd dat sommige priesters het voedsel dat werd geofferd soms helemaal niet offerden, maar simpelweg direct op aten. In andere gevallen werd het geofferde eten verdeeld onder de priesters en hun familie.

 

Meer info: The Lancet

Deel

Reageer

Mijn favoriete nieuws en video's

Mijn favoriete nieuws en video's

,,De leukste nieuwtjes en meest bijzondere video's deel ik graag met je.

Heb jij een tip? Mail, Facebook of Twitter."

Meer over Corno van den Berg.

Corno's Avonturen

 • Beste tips voor het noorderlicht

  Beste tips voor het noorderlicht

  Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen.

  Lees verder
 • De onbekende kant van Zuid-Afrika

  De onbekende kant van Zuid-Afrika

  Sommige reizen zijn moeilijk te plannen. Omdat je te maken hebt met het klimaat bijvoorbeeld. Ik ging op zoek naar de Sardine Run en de bloemenpracht.

  Lees verder
 • Mijn Tien Mooiste Droomplekken

  Geregeld krijg ik de vraag wat mijn meest favoriete Droomplekken zijn. Hierbij een lijst met tien unieke plekken die je eigenlijk ooit moet bezoeken....

  Lees verder

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer nieuws

loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.